Pregled bibliografske jedinice broj: 984905
Ostatci pesticida u hrani biljnog podrijetla
Ostatci pesticida u hrani biljnog podrijetla // Zbornik Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 5 (2014), 1; 121-129 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 984905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ostatci pesticida u hrani biljnog podrijetla
(Residues of pesticides in food of plant origin)
Autori
Božić-Ostojić, Ljiljana ; Antunović, Slavica ; Martić, Mirjana
Izvornik
Zbornik Veleučilišta u Slavonskom Brodu (1847-988X) 5
(2014), 1;
121-129
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
pesticidi, sredstva za zaštitu bilja, ostaci pesticida, toleranca, monitoring
(pesticides, plant protection products, pesticide residues, tolerance, monitoring)
Sažetak
Unatoč potrošnji velikih količina pesticida, štete koje uzrokuju štetnici, bolesti i korovi u poljoprivrednoj proizvodnji značajno umanjuju prinose dok u procesu skladištenja propadanjem proizvoda dolazi do dodatnih gubitaka. Uz pozitivna svojstva kojima utječu na povećanje prinosa i očuvanje kvalitete biljnih proizvoda, nepravilnom primjenom mogu postati štetni za ljude, životinje i okoliš. Otrovnost koja je jedno od njihovih obilježja zahtijeva skupi sustav kontrole proizvodnje i uporabe pesticida, a posebno nadziranje količine ostataka u hrani, vodi i okolišu. Nacionalni program monitoringa ostataka pesticida u i na proizvodima biljnog podrijetla u Republici Hrvatskoj se provodi od 2007. godine, a uspostavljen je na temelju Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Slavonskom Brodu