Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 984842

Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba


Crnko-Kovač, Mariela
Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 984842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
(Potassium content in orange colored carrot root on market in city of Zagreb)

Autori
Crnko-Kovač, Mariela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.02

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
Daucus carota L., makroelement, ekološka poljoprivreda, konvencionalna poljoprivreda, povrće
(Daucus carota L., macroelement, organic agriculture, conventional agriculture, vegetables)

Sažetak
Mrkva (Daucus carota L.) je dvogodišnja povrtna kultura koja u prvoj godini vegetacije razvija zadebljali korijen koji je namijenjen tržištu i preradi. Minerali zastupljeni u korijenu su kalij, kalcij, željezo, fosfor i jod. Kalij je alkalni metal velike rasprostranjenosti u prirodi. Kalij aktivira rad enzima i regulira permeabilnost živih membrana. Nedovoljan unos kalija u ljudski organizam hranom rijetko može uzrokovati njegov nedostatak. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi razlike u količini kalija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba i međusobno ih usporediti s obzirom na mjesto kupnje i način proizvodnje. Uzorkovanje mrkve provodilo se na 15 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 5 trgovina ekološkim proizvodima, 5 tržnica i 5 trgovačkih lanaca. Kalij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina kalija kretala se u rasponu od 1, 45 do 3, 29% K ST, odnosno od 129, 89 mg K/100 g svježe tvari do 317, 68 mg K/100 g svježe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Crnko-Kovač, Mariela
Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Crnko-Kovač, M. (2019) 'Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Crnko-Kova\v{c}, Mariela}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {Daucus carota L., makroelement, ekolo\v{s}ka poljoprivreda, konvencionalna poljoprivreda, povr\'{c}e}, title = {Koli\v{c}ina kalija u naran\v{c}asto obojenom korijenu mrkve na tr\v{z}i\v{s}tu grada Zagreba}, keyword = {Daucus carota L., makroelement, ekolo\v{s}ka poljoprivreda, konvencionalna poljoprivreda, povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Crnko-Kova\v{c}, Mariela}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {Daucus carota L., macroelement, organic agriculture, conventional agriculture, vegetables}, title = {Potassium content in orange colored carrot root on market in city of Zagreb}, keyword = {Daucus carota L., macroelement, organic agriculture, conventional agriculture, vegetables}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font