Pregled bibliografske jedinice broj: 984842
Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 984842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina kalija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
(Potassium content in orange colored carrot root on market in city of Zagreb)
Autori
Crnko-Kovač, Mariela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.02
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
Daucus carota L., makroelement, ekološka poljoprivreda, konvencionalna poljoprivreda, povrće
(Daucus carota L., macroelement, organic agriculture, conventional agriculture, vegetables)
Sažetak
Mrkva (Daucus carota L.) je dvogodišnja povrtna kultura koja u prvoj godini vegetacije razvija zadebljali korijen koji je namijenjen tržištu i preradi. Minerali zastupljeni u korijenu su kalij, kalcij, željezo, fosfor i jod. Kalij je alkalni metal velike rasprostranjenosti u prirodi. Kalij aktivira rad enzima i regulira permeabilnost živih membrana. Nedovoljan unos kalija u ljudski organizam hranom rijetko može uzrokovati njegov nedostatak. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi razlike u količini kalija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba i međusobno ih usporediti s obzirom na mjesto kupnje i način proizvodnje. Uzorkovanje mrkve provodilo se na 15 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 5 trgovina ekološkim proizvodima, 5 tržnica i 5 trgovačkih lanaca. Kalij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina kalija kretala se u rasponu od 1, 45 do 3, 29% K ST, odnosno od 129, 89 mg K/100 g svježe tvari do 317, 68 mg K/100 g svježe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)