Pregled bibliografske jedinice broj: 98477
Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod
Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod // Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva / Kolega, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2002. str. 196-197 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 98477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod
(Istrian brandies as the typical regional product)
Autori
Milotić, Aldo ; Knaus, Kristina ; Oplanić, Milan,
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
/ Kolega, Ante - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2002, 196-197
Skup
Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 05.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
rakija; tipični proizvod; obiteljska poljoprivredna gospodarstva
(brandy; typical product; family farms)
Sažetak
U Istri se 10.138 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bavi proizvodnjom grožđa i vina. Korištenje dropa za proizvodnju rakije dugogodišnja je tradicija u obiteljskim gospodarstvima. Način prerade grožđa, čuvanja i destilacije dropa, kao i način potrošnje utjecali su na stvaranje proizvoda s ustaljenim obilježjima tipičnog proizvoda ovog prostora (sadržaj alkohola, organoleptika). Godišnje ukupne količine dropa u Istri su oko 10.800 tona, ekonomska korist obiteljskih gospodarstava od korištenja dropa u ove svrhe nije zanemariva. Po svojim je osnovnim obilježjima istarska rakija slična nekim proizvodima koji su poznati na europskom tržištu. Odgovarajućom gospodarskom politikom te smišljenom marketinškom pripremom, istarska rakija bila bi još jedan od proizvoda koji bi se mogao uključiti na europsko tržište.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč