Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 98477

Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod


Milotić, Aldo; Knaus, Kristina; Oplanić, Milan,
Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod // Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva / Kolega, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2002. str. 196-197 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 98477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod
(Istrian brandies as the typical regional product)

Autori
Milotić, Aldo ; Knaus, Kristina ; Oplanić, Milan,

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva / Kolega, Ante - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2002, 196-197

Skup
Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 05.06.2002. - 08.06.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
rakija; tipični proizvod; obiteljska poljoprivredna gospodarstva
(brandy; typical product; family farms)

Sažetak
U Istri se 10.138 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bavi proizvodnjom grožđa i vina. Korištenje dropa za proizvodnju rakije dugogodišnja je tradicija u obiteljskim gospodarstvima. Način prerade grožđa, čuvanja i destilacije dropa, kao i način potrošnje utjecali su na stvaranje proizvoda s ustaljenim obilježjima tipičnog proizvoda ovog prostora (sadržaj alkohola, organoleptika). Godišnje ukupne količine dropa u Istri su oko 10.800 tona, ekonomska korist obiteljskih gospodarstava od korištenja dropa u ove svrhe nije zanemariva. Po svojim je osnovnim obilježjima istarska rakija slična nekim proizvodima koji su poznati na europskom tržištu. Odgovarajućom gospodarskom politikom te smišljenom marketinškom pripremom, istarska rakija bila bi još jedan od proizvoda koji bi se mogao uključiti na europsko tržište.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
010008
01470103

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Kristina Brščić (autor)

Avatar Url Aldo Milotić (autor)

Avatar Url Milan Oplanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milotić, Aldo; Knaus, Kristina; Oplanić, Milan,
Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod // Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva / Kolega, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2002. str. 196-197 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Milotić, A., Knaus, K. & Oplanić, Milan, (2002) Istarska rakija kao tipičan regionalni proizvod. U: Kolega, A. (ur.)Prilagodba europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
@article{article, author = {Miloti\'{c}, Aldo and Knaus, Kristina}, editor = {Kolega, A.}, year = {2002}, pages = {196-197}, keywords = {rakija, tipi\v{c}ni proizvod, obiteljska poljoprivredna gospodarstva}, title = {Istarska rakija kao tipi\v{c}an regionalni proizvod}, keyword = {rakija, tipi\v{c}ni proizvod, obiteljska poljoprivredna gospodarstva}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Miloti\'{c}, Aldo and Knaus, Kristina}, editor = {Kolega, A.}, year = {2002}, pages = {196-197}, keywords = {brandy, typical product, family farms}, title = {Istrian brandies as the typical regional product}, keyword = {brandy, typical product, family farms}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font