Pregled bibliografske jedinice broj: 984676
Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda
Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 984676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje nekih parametara kvalitete u uzorcima različih vrsta meda
(Determination of few quality parametars in different honey samples)
Autori
Matković Melki, Karmen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno- biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
100
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
hidroksimetilfurfural, med, prolin
(Hydroxymethylfurfural, honey, proline)
Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji parametar koji utječe na njegovu uporabu, prehrambenu važnost i plasman na tržište. Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje u više faktora kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, uvjeti proizvodnje, pakiranje, uvjeti i vrijeme skladištenja. U ovom radu, ispitano je 137 uzoraka meda prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Ispitivanje je provedeno u svrhu određivanja fizikalnokemijskih parametara. Određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije. Podaci su statistički obrađeni, pri ćemu su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao od 0, 19 mg/kg do 65, 66 mg/kg, udio prolina od 6, 17 mg/kg do 1189, 04mg/kg i specifični kut rotacije od -18, 0 do +17, 0. Tri uzorka ne zadovoljavaju zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za dozvoljeni maseni udio HMF-a, a 52 uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam