Pregled bibliografske jedinice broj: 984646
Procjena zastupljenosti voća i povrća u jelovnicima i količina otpada od voća i povrća u osnovnim školama
Procjena zastupljenosti voća i povrća u jelovnicima i količina otpada od voća i povrća u osnovnim školama, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 984646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena zastupljenosti voća i povrća u
jelovnicima i količina otpada od voća i povrća u
osnovnim školama
(Assessment of fruit and vegetables frequency in
menus and quantity of fruit and vegetables waste
in elementary schools)
Autori
Mikić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2018
Stranica
43
Mentor
Keser, Irena
Neposredni voditelj
Ilić, Ana
Ključne riječi
školska prehrana ; otpad povrća s tanjura ; otpad voća s tanjura ; mediteranska prehrana
(school diet ; fruit plate waste ; vegetable plate waste ; mediterranean diet)
Sažetak
Djeci u školi važno je osigurati pravilnu prehranu, a mediteranska prehrana se ističe kao model pravilne prehrane za koju je jedna od karakteristika visoki unos namirnica biljnog podrijetla. Osim što se djeci trebaju servirati visoko kvalitetni obroci, potrebno ih je potaknuti da dovrše iste kako bi unijeli dovoljne količine nutrijenata za optimalan rast i razvoj. Cilj ovoga istraživanja bio je na temelju tjednih jelovnika u 13 osnovnih škola na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u dvije sezone procijeniti zastupljenost voća i povrća. Također, procijenjivala se količina otpada od voća i povrća na tanjuru kao i razlozi zbog kojih učenici nisu pojeli obrok od voća i povrća. Pomoću KIDMED testa procijenjivana je usklađenost školske prehrane s mediteranskom. Utvrđeno je da je zastupljenost voća i povrća manja od preporuka te nije statistički značajno različita s obzirom na sezonu. Otpad hrane na tanjuru je najveći od kuhanog povrća (28-30% po učeniku od serviranog jela), a djeca najviše ostavljaju hranu zato što im nije bila ukusna ili su im servirane porcije bile prevelike. U većini škola usklađenost s mediteranskom prehranom je niska. S obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da bi u budućnosti trebalo korigirati školske jelovnike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb