Pregled bibliografske jedinice broj: 984407
Utjecaj korištenja CACing metoda na prinos šampinjona
Utjecaj korištenja CACing metoda na prinos šampinjona // Agronomski glasnik, 78 (2016), 5/6; 281-286 (recenziran, kratko priopcenje, znanstveni)
CROSBI ID: 984407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj korištenja CACing metoda na prinos šampinjona
(The difference in the mushrooms yield (Agaricus bisporus Imbach) grown using two different CACing methods)
Autori
Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić-Palenkić, Božica ; Popović, Brigita ; Haramija, Josip
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 78
(2016), 5/6;
281-286
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni
Ključne riječi
šampinjoni ; kompost ; CACing ; spawn
(mushrooms ; compost ; CACing ; spawn)
Sažetak
Cilj pokusa bio je ustanoviti postoji li razlika u prinosu šampinjona, ako se u proizvodnji koriste dvije CACing metode. U pokusu su korištene metoda sa „spawnom“ i metoda s proraslim kompostom. Rezultati pokusa pokazali su da nije bilo statistički značajne razlike između navedenih metoda. Stoga se može zaključiti da su obadvije metode dobre. Problem bi se mogao javiti kod umiješanja proraslog komposta u pokrivku zbog moguće zaraze patogenima, dok s druge strane „spawn“ materijal je skuplja opcija. Stoga bi možda ipak bolja bila opcija umiješanja „spawna“ s obzirom na sigurnost po pitanju patogena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Veleučilište u Slavonskom Brodu
Profili:
Božica Japundžić-Palenkić
(autor)
Brigita Popović
(autor)
Nataša Romanjek Fajdetić
(autor)
Josip Haramija
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts