Pregled bibliografske jedinice broj: 984356
USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE
USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE, 2019., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 984356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE
(COMPARISION OF NUTRITIONAL VALUES BETWEEN FARMED AND WILD WISH)
Autori
Baranović, Vicko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.02
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Kružić, Petar
Ključne riječi
lubin, komarča, masne kiseline, prirodna riba, uzgojena riba
(sea bass, white gilthead sea bream, fatty acids, wild fish, farmed fish)
Sažetak
Marikultura podrazumijeva uzgoj morskih organizama u moru ili bočatoj vodi. Za Hrvatsku i Jadransko more prepoznatljiv je uzgoj ribe i to lubina (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) komarče (Sparus aurata, Linnaeus kao dvije najzastupljenije riblje vrste u uzgoju. Riba je nutritivno visoko vrijedna namirnica. Bogata je bjelančevinama i mastima. Masti ribe sadrže masne kiseline potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija, a dijele se na zasićene i nezasićene. U periodu od 14. prosinca do 16. siječnja prikupljeni su uzorci prirodnih i uzgojenih brancina i komarča te su podjeljeni u tri različite masene kategorije. Hidrolizom i ekstrakcijom dobiveni su ukupni udjeli masti. Plinskom kromatografijom pripremljenih metilnih estera masnih kiselina (FAME) određen je sastav masnih kiselina te njihova koncetracija izražena kao postotak određene masne kiseline u 100 g masti te kao masa pojedine masne kiselina u 100 g uzorka. Uzorci uzgojene ribe bogatiji su nezasićenim masnim kiselinama u odnosu na uzorke prirodne ribe čemu najviše doprinosi visoka koncentracija linolne kiseline. Proveden je i anketni upitnik o konzumaciji ribe, čiji rezultati pokazuju učestalost konzumacije i preferencije ispitivača u odabiru ribe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija