Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 984356

USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE


Baranović, Vicko
USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE, 2019., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 984356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE
(COMPARISION OF NUTRITIONAL VALUES BETWEEN FARMED AND WILD WISH)

Autori
Baranović, Vicko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.02

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Kružić, Petar

Ključne riječi
lubin, komarča, masne kiseline, prirodna riba, uzgojena riba
(sea bass, white gilthead sea bream, fatty acids, wild fish, farmed fish)

Sažetak
Marikultura podrazumijeva uzgoj morskih organizama u moru ili bočatoj vodi. Za Hrvatsku i Jadransko more prepoznatljiv je uzgoj ribe i to lubina (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) komarče (Sparus aurata, Linnaeus kao dvije najzastupljenije riblje vrste u uzgoju. Riba je nutritivno visoko vrijedna namirnica. Bogata je bjelančevinama i mastima. Masti ribe sadrže masne kiseline potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija, a dijele se na zasićene i nezasićene. U periodu od 14. prosinca do 16. siječnja prikupljeni su uzorci prirodnih i uzgojenih brancina i komarča te su podjeljeni u tri različite masene kategorije. Hidrolizom i ekstrakcijom dobiveni su ukupni udjeli masti. Plinskom kromatografijom pripremljenih metilnih estera masnih kiselina (FAME) određen je sastav masnih kiselina te njihova koncetracija izražena kao postotak određene masne kiseline u 100 g masti te kao masa pojedine masne kiselina u 100 g uzorka. Uzorci uzgojene ribe bogatiji su nezasićenim masnim kiselinama u odnosu na uzorke prirodne ribe čemu najviše doprinosi visoka koncentracija linolne kiseline. Proveden je i anketni upitnik o konzumaciji ribe, čiji rezultati pokazuju učestalost konzumacije i preferencije ispitivača u odabiru ribe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Petar Kružić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baranović, Vicko
USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE, 2019., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Baranović, V. (2019) 'USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZMEĐU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMARČE', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baranovi\'{c}, Vicko}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {lubin, komar\v{c}a, masne kiseline, prirodna riba, uzgojena riba}, title = {USPOREDBA SASTAVA MASNIH KISELINA IZME\DJU PRIRODNIH I UZGOJENIH LUBINA I KOMAR\v{C}E}, keyword = {lubin, komar\v{c}a, masne kiseline, prirodna riba, uzgojena riba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baranovi\'{c}, Vicko}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {sea bass, white gilthead sea bream, fatty acids, wild fish, farmed fish}, title = {COMPARISION OF NUTRITIONAL VALUES BETWEEN FARMED AND WILD WISH}, keyword = {sea bass, white gilthead sea bream, fatty acids, wild fish, farmed fish}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font