Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983728

Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi


Šundalić, Ana
Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi, 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek


CROSBI ID: 983728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi
(Applying the principle of healthy eating to younger school children)

Autori
Šundalić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Bogut, Irella

Ključne riječi
prehrana, zdrave namirnice, školska kuhinja, školski udžbenici iz PiD
(nutrition, healthy food, school cookery, science textbooks)

Sažetak
Svakodnevna prehrana i namirnice koje jedemo ne služe nam samo za održavanje života, već za rast, obnavljanje organa, energiju koja nas pokreće. Hrana ima velik utjecaj na naše zdravlje i zato je važno pridržavati se načela zdrave prehrane koja podrazumijeva raznovrsno i uravnoteženo konzumiranje hrane. Sve namirnice koje jedemo možemo svrstati u šest glavnih skupina hrane, a to su: žitarice, meso, riba i jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, masnoće i slatkiši. Hranjive tvari u uravnoteženoj prehrani dijelimo na mikro i makronutrijente. Skupini makronutrijenata pripadaju ugljikohidrati, bjelančevine, masti i šećeri, a u skupini mikronutrijenata su vitamini i minerali. Pridržavanje načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi je ključno za pravilan rast i razvoj te razvijanje zdravih navika za cijeli život. U istraživanju za ovaj diplomski rad istražila sam dva čimbenika koji utječu na svijest i primjenu načela zdrave prehrane kod učenika. Prva je odgojno-obrazovna kroz proučavanje sadržaja o prehrani u školskim udžbenicima budući da je i to bitna kategorija u kojoj se učenici po prvi put upoznaju sa pojmovima zdrave i uravnotežene prehrane te na taj način možemo utjecati na njih i istaknuti njenu važnost. Druga je praktična ili primjenska u kojoj sam proučila jelovnike u školskim kuhinjama i hranu koju djeca svakodnevno konzumiraju u školi. U prvom dijelu istraživanja proučila sam sve udžbenike (svih izdavača) iz prirode i društva od 1. do 4. razreda osnovne škole i uspoređivala način na koji su prikazali i koju količinu sadržaja udžbenika su posvetili zdravoj i pravilnoj prehrani. Svi sadržaji su uspoređivani sa smjernicama koje je propisao Nastavni plan i program. Istraživanje je pokazalo kako su svi udžbenici primjenjivali propisane sadržaje iz Nastavnog plana i programa, ali u različitoj zastupljenosti sadržaja. Neki izdavači držali su se minimalistički samo osnovnih pojmova koji su propisani, dok su u nekim udžbenicima kroz dodatne materijale, zadatke i aktivnosti pokušali produbiti sadržaje koji se obrađuju. Drugi dio istraživanja odnosio se na jelovnike u školskim kuhinjama gdje sam proučavajući tjedne menije u nekoliko osnovnih škola Osijeka i okolice istraživala koju hranu učenici većinom konzumiraju tijekom užine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Irella Bogut (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šundalić, Ana
Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi, 2017., diplomski rad, diplomski, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek
Šundalić, A. (2017) 'Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi', diplomski rad, diplomski, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}undali\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {prehrana, zdrave namirnice, \v{s}kolska kuhinja, \v{s}kolski ud\v{z}benici iz PiD}, title = {Primjena na\v{c}ela zdrave prehrane kod djece mla\dje \v{s}kolske dobi}, keyword = {prehrana, zdrave namirnice, \v{s}kolska kuhinja, \v{s}kolski ud\v{z}benici iz PiD}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}undali\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {nutrition, healthy food, school cookery, science textbooks}, title = {Applying the principle of healthy eating to younger school children}, keyword = {nutrition, healthy food, school cookery, science textbooks}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font