Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983604

Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj


Dadić Ćućić, Mirna
Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, 2018., postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 983604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj
(The role of the pig carcass grading system in increase of pig production competitiveness in the Republic of Croatia)

Autori
Dadić Ćućić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.11

Godina
2018

Stranica
51

Mentor
Kušec, Goran

Ključne riječi
svinja ; mesnatost ; trgovačke klase ; disekcija ; metode procjene
(pig ; leanness ; carcass grading ; dissection ; estimation methods)

Sažetak
Svinje predstavljaju jednu od najvažnijih vrsta životinja za konzumaciju mesa i vrlo važan izvor proteina u svijetu i Republici Hrvatskoj. Svaka klaonica u kojoj se kolje više od 200 svinja tjedno obvezna je klasirati svinjske trupove prema pravilima kako to nalaže Europska Unija. Osnovna funkcija sheme klasiranja je stvoriti ponudu cijena koja je usporediva među članicama EU te sredstvo kojim se potiče uzgoj životinja od kojih je moguće proizvesti najkvalitetnije trupove kako za proizvođače, tako i za prerađivačku industriju. Klasiranje svinjskih trupova i polovica zasniva se na objektivnim metodama utvrđivanja the stvarnog postotka mišićnog tkiva, te procjenama mesnatosti, koje uključuju uporabu mjernih traka, ali i brojnih uređaja dostupnih na tržištu. Pri tome je kod izbora uređaja potrebno voditi računa o njegovoj pouzdanosti, jednostavnosti rukovanja, trajnosti, mogućnosti lakog povezivanja s računalom, kapacitetu klanja svinja u objektu u kojem se uređaj koristi, te naravno o njegovoj cijeni. U ovom radu dan je cjelokupni pregled uspostave sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica na liniji klanja uključujući sve segmente bitne za razumijevanje kako samog sustava tako i njegova doprinosa konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U radu je obrađena uloga i važnost svih sudionika koji pridonose provedbi sustava od njegova uvođenja pa do sadašnjeg trenutka, kao i svi bitni budući koraci koji se od njih očekuju na razini Europske unije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Goran Kušec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dadić Ćućić, Mirna
Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, 2018., postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Dadić Ćućić, M. (2018) 'Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u povećanju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj', postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dadi\'{c} \'{C}u\'{c}i\'{c}, Mirna}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {svinja, mesnatost, trgova\v{c}ke klase, disekcija, metode procjene}, title = {Uloga sustava klasiranja svinjskih trupova i polovica u pove\'{c}anju konkurentnosti svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj}, keyword = {svinja, mesnatost, trgova\v{c}ke klase, disekcija, metode procjene}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dadi\'{c} \'{C}u\'{c}i\'{c}, Mirna}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {pig, leanness, carcass grading, dissection, estimation methods}, title = {The role of the pig carcass grading system in increase of pig production competitiveness in the Republic of Croatia}, keyword = {pig, leanness, carcass grading, dissection, estimation methods}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font