Pregled bibliografske jedinice broj: 983600
Sustav klasiranja goveđih trupova i polovica u Republici Hrvatskoj
Sustav klasiranja goveđih trupova i polovica u Republici Hrvatskoj, 2018., postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 983600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustav klasiranja goveđih trupova i polovica u Republici Hrvatskoj
(Beef carcass grading system in the Republic of Croatia)
Autori
Lipavić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.11
Godina
2018
Stranica
51
Mentor
Djurkin Kušec, Ivona
Ključne riječi
goveđi trup ; konformacija ; trgovačke klase
(beef carcass ; conformation ; grading system)
Sažetak
Svrha klasiranja goveđih trupova je njihovo sortiranje prema kriterijima temeljenim na njihovoj kvaliteti. Ovo daje osnovu za transakciju između proizvođača i mesno- prerađivačke industrije, ali i motivira proizvođača da proizvede goveđe trupove kvalitativnih karakteristika koje će biti ocijenjene najvišim klasama. Kako bi ovakav način transakcije bio učinkovit, proizvođači moraju biti uvjereni da je shema klasiranja pravedna, objektivna i konzistentna. Gorući problem u proizvodnji goveđeg mesa, međutim, je to što shema ocjene kvalitete polovica koja se zasniva na vizualnoj procjeni, poput EUROP sustava, ne zadovoljava sve navedene kriterije. Stoga je od presudne važnosti dati kritički osvrt na postojeću shemu klasiranja goveđih trupova u Republici Hrvatskoj, te dati uvid u nova moguća rješenja i njihovu implementaciju na nacionalnoj razini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(mentor)