Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 983374

Stavovi potrošača o ekološki uzgojenoj hrani i implikacije na ugostiteljstvo


Križanec, Ivona; Lončarić, Dina; Bagarić, Lidija
Stavovi potrošača o ekološki uzgojenoj hrani i implikacije na ugostiteljstvo // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 3-4 (2018), 99-110 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 983374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stavovi potrošača o ekološki uzgojenoj hrani i implikacije na ugostiteljstvo
(Consumers’ attitudes towards organically grown food and implications for hospitality industry)

Autori
Križanec, Ivona ; Lončarić, Dina ; Bagarić, Lidija

Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku (1846-6699) 3-4 (2018); 99-110

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
potrošači ; stavovi potrošača ; ekološki uzgojena hrana ; ugostiteljstvo
(consumers ; consumer attitudes ; ecologically grown food ; hospitality)

Sažetak
Svrha ovoga rada jest spoznati stavove hrvatskih potrošača prema ekološki uzgojenoj, odnosno organskoj hrani te utvrditi njihov odnos prema ponudi takve hrane u ugostiteljskim objektima. Empirijsko istraživanje provedeno je metodom anketnog ispitivanja na prigodnom uzorku s područja Republike Hrvatske. Istraživanje je pokazalo da većina hrvatskih potrošača rijetko kupuje organsku hranu, ali da prema istoj ipak imaju pozitivne stavove. Istraživanjem je utvrđeno da je najčešći motiv za kupnju ekološki uzgojene hrane povezan sa zdravljem, dok se kao najčešći razlog za odustajanje od kupnje ekološki uzgojene hrane navode više cijene ekološki uzgojene hrane u odnosu na konvencionalno uzgojenu hranu. Nadalje, iako većina ispitanika nije sklona konzumaciju ekološki uzgojene hrane u ugostiteljskim objektima, utvrđeno je da bi ispitanici koji češće kupuju i konzumiraju ekološki uzgojenu hranu, željeli da se ona nudi i u ugostiteljskim objektima te da su spremni za nju platiti više.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija,
Sveučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url Lidija Bagarić (autor)

Avatar Url Dina Lončarić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Križanec, Ivona; Lončarić, Dina; Bagarić, Lidija
Stavovi potrošača o ekološki uzgojenoj hrani i implikacije na ugostiteljstvo // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 3-4 (2018), 99-110 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Križanec, I., Lončarić, D. & Bagarić, L. (2018) Stavovi potrošača o ekološki uzgojenoj hrani i implikacije na ugostiteljstvo. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 3-4, 99-110.
@article{article, author = {Kri\v{z}anec, Ivona and Lon\v{c}ari\'{c}, Dina and Bagari\'{c}, Lidija}, year = {2018}, pages = {99-110}, keywords = {potro\v{s}a\v{c}i, stavovi potro\v{s}a\v{c}a, ekolo\v{s}ki uzgojena hrana, ugostiteljstvo}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u \v{S}ibeniku}, volume = {3-4}, issn = {1846-6699}, title = {Stavovi potro\v{s}a\v{c}a o ekolo\v{s}ki uzgojenoj hrani i implikacije na ugostiteljstvo}, keyword = {potro\v{s}a\v{c}i, stavovi potro\v{s}a\v{c}a, ekolo\v{s}ki uzgojena hrana, ugostiteljstvo} }
@article{article, author = {Kri\v{z}anec, Ivona and Lon\v{c}ari\'{c}, Dina and Bagari\'{c}, Lidija}, year = {2018}, pages = {99-110}, keywords = {consumers, consumer attitudes, ecologically grown food, hospitality}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u \v{S}ibeniku}, volume = {3-4}, issn = {1846-6699}, title = {Consumers’ attitudes towards organically grown food and implications for hospitality industry}, keyword = {consumers, consumer attitudes, ecologically grown food, hospitality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Hrčak





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font