Pregled bibliografske jedinice broj: 983362
UPRAVLJANJE POSLOVNIM PROCESIMA S OSVRTOM NA ANALIZU RIZIKA TIJEKOM MANIPULACIJE ROBAMA: SLUČAJ HRVATSKOG MALOPRODAJNOG LANCA
UPRAVLJANJE POSLOVNIM PROCESIMA S OSVRTOM NA ANALIZU RIZIKA TIJEKOM MANIPULACIJE ROBAMA: SLUČAJ HRVATSKOG MALOPRODAJNOG LANCA // Proceedings - Quality, Growth and Development / Drljača, Miroslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2014. str. 547-557 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 983362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UPRAVLJANJE POSLOVNIM PROCESIMA S OSVRTOM NA ANALIZU RIZIKA TIJEKOM MANIPULACIJE ROBAMA: SLUČAJ HRVATSKOG MALOPRODAJNOG LANCA
(BUSINESS PROCESS MANAGEMENT FOCUSING ON RISK ANALYSIS OVER GOODS MANIPULATION: CASE OF THE CROATIAN RETAIL CHAIN)
Autori
Bedeniković, Vlado ; Plantić Tadić, Diana ; Žilić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings - Quality, Growth and Development
/ Drljača, Miroslav - Zagreb : Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2014, 547-557
ISBN
978-953-57036-6-2
Skup
15th International Symposium on Quality
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.03.2014. - 21.03.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
analiza rizika, gubici, procesni pristup, maloprodajni lanac
(Risk Analysis, Losses, Process Approach, Retail Chain)
Sažetak
Na tržištu Republike Hrvatske posluju, uz domaće maloprodajne lance, i trgovački lanci s inozemnih, uređenih tržišta iz kojih su donijeli primjenu tehnoloških dostignuća u području upravljanja robama. Takve moderne tehnologije bitno smanjuju gubitke na prehrambenim proizvodima. Gubici na robama, uz osiguravanje vrhunske kvalitete namirnica primjenom sigurnosnih standarda kao što je međunarodna norma HACCP, moraju biti minimalni kako bi se postigla veća konkurentnost na današnjem zahtjevnom tržištu. Prilikom manipulacije prehrambenim proizvodima u maloprodajnim lancima neizbježni su gubici na tim robama zbog isušivanja, rasipa, loma i/ ili otuđivanja. Procesnim pristupom upravljanju prehrambenim proizvodima osigurava se analiza potencijalnih rizika nastanka navedenih gubitaka, minimalizacija utjecaja pojedinih čimbenika na stvaranje tih gubitaka te, posljedično, snižavanje troškova i veća racionalizacija promatranog procesa. U članku se analizira učinkovitost procesnog pristupa upravljanju svježim kategorijama prehrambenih proizvoda u vodećem hrvatskom trgovačkom lancu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku,
Sveučilište VERN, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- EconLit