Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 982692

Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice


Jakobović, Snježana; Tupajić, Pavica; Jakobović, Mario
Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 58 (2013), 63/2; 75-83 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 982692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice
(Efect of pomace acidification of cv.Graševina bijela grapes on the chemical composition of grape marc brandy)

Autori
Jakobović, Snježana ; Tupajić, Pavica ; Jakobović, Mario

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 58 (2013), 63/2; 75-83

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
komovica, komina, metanol, vinska kiselina
(grape, pomace, methanol, tartaric acid)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka vinske kiseline komini grožđa Graševine na kemijski sastav dobivene rakije. Korištena je komina dobivena u proizvodnji bijelog vina od grožđa Graševina bijela vinogorja Kutjevo u berbi 2004. godine. Dio komine ostale nakon prešanja masulja pomoću pneumatske preše tretiran je s 40 g vinske kiseline /100 kg komine te pod jednakim uvjetima kao i netretirana komina (kontrola) uskladišten u tri repeticije, u cilju provođenja alkoholnog vrenja. Prevrela je komina, odvojeno, po ponavljanjima, uz dodatak vode destilirana pomoću jednostavnog uređaja dvokratnim postupkom. Hlapivi sastojci analizirani su metodom plinske kromatografije. Dobiveni rezultati ukazuju na značajne razlike u koncentracijama većine sastojaka između usporednih rakija. U rakijama od dokiseljene komine dobivene su niže koncentracije metanola, 2-butanola, n-propanola, ukupne kiselosti i ukupnih aldehida. Ključne riječi: komovica, komina, metanol, vinska kiselina

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Snježana; Tupajić, Pavica; Jakobović, Mario
Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 58 (2013), 63/2; 75-83 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jakobović, S., Tupajić, P. & Jakobović, M. (2013) Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 58 (63/2), 75-83.
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Tupaji\'{c}, Pavica and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2013}, pages = {75-83}, keywords = {komovica, komina, metanol, vinska kiselina}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {58}, number = {63/2}, issn = {0033-8583}, title = {Utjecaj dokiseljavanja komine gro\v{z}\dja cv.Gra\v{s}evina bijela na kemijski sastav rakije komovice}, keyword = {komovica, komina, metanol, vinska kiselina} }
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Tupaji\'{c}, Pavica and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2013}, pages = {75-83}, keywords = {grape, pomace, methanol, tartaric acid}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {58}, number = {63/2}, issn = {0033-8583}, title = {Efect of pomace acidification of cv.Gra\v{s}evina bijela grapes on the chemical composition of grape marc brandy}, keyword = {grape, pomace, methanol, tartaric acid} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font