Pregled bibliografske jedinice broj: 982692
Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice
Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 58 (2013), 63/2; 75-83 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 982692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice
(Efect of pomace acidification of cv.Graševina bijela grapes on the chemical composition of grape marc brandy)
Autori
Jakobović, Snježana ; Tupajić, Pavica ; Jakobović, Mario
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 58
(2013), 63/2;
75-83
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
komovica, komina, metanol, vinska kiselina
(grape, pomace, methanol, tartaric acid)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka vinske kiseline komini grožđa Graševine na kemijski sastav dobivene rakije. Korištena je komina dobivena u proizvodnji bijelog vina od grožđa Graševina bijela vinogorja Kutjevo u berbi 2004. godine. Dio komine ostale nakon prešanja masulja pomoću pneumatske preše tretiran je s 40 g vinske kiseline /100 kg komine te pod jednakim uvjetima kao i netretirana komina (kontrola) uskladišten u tri repeticije, u cilju provođenja alkoholnog vrenja. Prevrela je komina, odvojeno, po ponavljanjima, uz dodatak vode destilirana pomoću jednostavnog uređaja dvokratnim postupkom. Hlapivi sastojci analizirani su metodom plinske kromatografije. Dobiveni rezultati ukazuju na značajne razlike u koncentracijama većine sastojaka između usporednih rakija. U rakijama od dokiseljene komine dobivene su niže koncentracije metanola, 2-butanola, n-propanola, ukupne kiselosti i ukupnih aldehida. Ključne riječi: komovica, komina, metanol, vinska kiselina
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts