Pregled bibliografske jedinice broj: 982691
Kontrola prisutnosti GMO soje, kukuruza i pšenice na hrvatskom tržištu namijenjene za ljudsku prehranu
Kontrola prisutnosti GMO soje, kukuruza i pšenice na hrvatskom tržištu namijenjene za ljudsku prehranu // Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 220-224 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 982691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola prisutnosti GMO soje, kukuruza i pšenice na hrvatskom tržištu namijenjene za ljudsku prehranu
(Control of GMO soybean, corn and wheat for human consummation on Croatian market)
Autori
Vukorepa, Petra ; Crevar, Biljana ; Dodlek Šarkanj, Ivana ; Kovač, Tihomir ; Šarkanj, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 220-224
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
GMO ; soja ; kukuruz ; pšenica ; CP4 EPSPS
(GMO ; soybean ; maize ; wheat ; CP4 EPSPS)
Sažetak
Genetska modifikacija je molekularno-biološka tehnika koja rezultira promjenama u genetskom materijalu svih vrsta živućih organizama. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pod pojmom genetski modificiranih organizmima (GMO) se smatraju organizmi (biljke, životinje ili mikroorganizmi) kojima je genetski materijal promijenjen na način koji se ne inače ne odvija prirodnim procesom rekombinacije. Genetski modificirana hrana podrazumijeva hranu proizvedenu od genetskih modificiranih biljaka ili životinja. U ovom radu je ispitana prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice prisutne na tržištu Republike Hrvatske. Prisutnost genetske modifikacije je ispitana u 40 uzoraka soje, 40 uzoraka kukuruza te 20 uzoraka pšenice kroz prisutnost CP4 EPSPS (5-enolpiruvilshikimat-3-fosfat sintetaza) proteina, kao markera genetske insercije CP4 epsps gena u transgene biljke. Rezultati istraživanja nisu pokazali prisutnost genetske modifikacije, odnosno CP4 EPSPS proteina u niti jednom ispitanom uzorku, odnosno pokazali su kako uzorci podvrgnuti analizi nisu genetski modificirani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek