Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 982623

Senzorska kvaliteta paških sireva


Lugarić, Nikolina
Senzorska kvaliteta paških sireva, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 982623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska kvaliteta paških sireva
(Sensory quality of Paški cheese)

Autori
Lugarić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.01

Godina
2019

Stranica
25

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
Paški sir ; tradicionalna proizvodnja ; senzorska kvaliteta
(Paški cheese ; traditional production ; sensory quality)

Sažetak
U radu je opisana senzorska kvaliteta Paškog sira, koja je rezultat petogodišnjeg ocjenjivanja senzorske kvalitete, od 2011.-2015. godine. U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Udruge proizvođača Paškog sira, provedeno je senzorsko ocjenjivanje za 162 uzorka Paškog sira, od strane stručnog ocjenjivačkog povjerenstva a prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2012.). Cilj istraživanja bio je utvrditi da li senzorska ocjenjivanja Paškog sira koja se održavaju jednom godišnje, utječu na poboljšanje kvalitete sira pojedinih proizvođača, koji sir proizvode u domaćinstvu ili na registriranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Broj proizvođača koji su sudjelovali na ocjenjivanjima bio je promjenjiv iz godine u godinu, najmanje (7) ih je bilo 2010. g. a najviše (37) na kraju ocjenjivanja 2015. g., što potvrđuje da je interes proizvođača za takvim manifestacijama bio iz godine u godinu sve veći. Paški sirevi su s najnižim brojem bodova (17, 21) ocijenjeni u 2011. g., tj. u drugoj godini senzorskog ocjenjivanja. U naredne dvije godine kvaliteta Paških sireva bila je značajno bolja, budući su sirevi u 2013. g. ocijenjeni s 19, 20 bodova od maksimalno mogućih 20, 00 bodova. U 2014. i 2015. godini je zabilježeno postupno smanjenje ukupne kvalitete Paških sireva budući da je iz godine u godinu broj izlagača paških sireva bio različit, uz sudjelovanje određenog broja novih proizvođača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lugarić, Nikolina
Senzorska kvaliteta paških sireva, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lugarić, N. (2019) 'Senzorska kvaliteta paških sireva', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lugari\'{c}, Nikolina}, year = {2019}, pages = {25}, keywords = {Pa\v{s}ki sir, tradicionalna proizvodnja, senzorska kvaliteta}, title = {Senzorska kvaliteta pa\v{s}kih sireva}, keyword = {Pa\v{s}ki sir, tradicionalna proizvodnja, senzorska kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lugari\'{c}, Nikolina}, year = {2019}, pages = {25}, keywords = {Pa\v{s}ki cheese, traditional production, sensory quality}, title = {Sensory quality of Pa\v{s}ki cheese}, keyword = {Pa\v{s}ki cheese, traditional production, sensory quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font