Pregled bibliografske jedinice broj: 982623
Senzorska kvaliteta paških sireva
Senzorska kvaliteta paških sireva, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 982623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska kvaliteta paških sireva
(Sensory quality of Paški cheese)
Autori
Lugarić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.01
Godina
2019
Stranica
25
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
Paški sir ; tradicionalna proizvodnja ; senzorska kvaliteta
(Paški cheese ; traditional production ; sensory quality)
Sažetak
U radu je opisana senzorska kvaliteta Paškog sira, koja je rezultat petogodišnjeg ocjenjivanja senzorske kvalitete, od 2011.-2015. godine. U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Udruge proizvođača Paškog sira, provedeno je senzorsko ocjenjivanje za 162 uzorka Paškog sira, od strane stručnog ocjenjivačkog povjerenstva a prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2012.). Cilj istraživanja bio je utvrditi da li senzorska ocjenjivanja Paškog sira koja se održavaju jednom godišnje, utječu na poboljšanje kvalitete sira pojedinih proizvođača, koji sir proizvode u domaćinstvu ili na registriranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Broj proizvođača koji su sudjelovali na ocjenjivanjima bio je promjenjiv iz godine u godinu, najmanje (7) ih je bilo 2010. g. a najviše (37) na kraju ocjenjivanja 2015. g., što potvrđuje da je interes proizvođača za takvim manifestacijama bio iz godine u godinu sve veći. Paški sirevi su s najnižim brojem bodova (17, 21) ocijenjeni u 2011. g., tj. u drugoj godini senzorskog ocjenjivanja. U naredne dvije godine kvaliteta Paških sireva bila je značajno bolja, budući su sirevi u 2013. g. ocijenjeni s 19, 20 bodova od maksimalno mogućih 20, 00 bodova. U 2014. i 2015. godini je zabilježeno postupno smanjenje ukupne kvalitete Paških sireva budući da je iz godine u godinu broj izlagača paških sireva bio različit, uz sudjelovanje određenog broja novih proizvođača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)