Pregled bibliografske jedinice broj: 982382
Promjena sortimenta – prednosti i nedostaci
Promjena sortimenta – prednosti i nedostaci // Gospodarski list, 9 (2018), 9; 14-16 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 982382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena sortimenta – prednosti i nedostaci
(Variety change - advantages and disadvantages)
Autori
Šakić Bobić, Branka
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 9
(2018), 9;
14-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sortiment, jabuka, prednosti, nedostaci
(variety, apple, advantages, disadvantages)
Sažetak
Prema svemu navedenom, prednosti i nedostaci promjene sortimenta se nekako nadopunjuju i preklapaju. Pod djelovanjem klimatskih promjena premještaju se područja uzgoja. Sortimenti koji su bili karakteristični za priobalje, pojavljuju se na kontinentu te tako mijenjaju cjelokupnu regiju. Proširuje se asortiman proizvoda, ali gubi se identitet i specifičnost koja je bila ograničena na određenu sortu. Istraživanja i inovacije omogućuju uvođenje novih sorti koje su prilagođene specifičnim uvjetima ili koje su otporne na bolesti i štetnike. Rješava se problem prevelikog korištenja zaštitnih sredstava, ali narušava se sklop uzgajanih kultura i sorti. U uvjetima kada se zbog ranijeg dolaska na tržište ili zbog specifičnih zahtjeva potrošača na određenom tržištu narušava sorta (primjer Fuji jabuke), promjena sortimenta je logičan i poželjan izbor. O promjeni sortimenta odluku donosi svaki proizvođač, stavljajući u odnos sve prednosti i nedostatke koje od toga ima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)