Pregled bibliografske jedinice broj: 982344
USPOREDBA PREHRAMBENE VRIJEDNOSTI PROTEINA IZ ANIMALNIH I BILJNIH IZVORA
USPOREDBA PREHRAMBENE VRIJEDNOSTI PROTEINA IZ ANIMALNIH I BILJNIH IZVORA, 2017., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet Split, Split
CROSBI ID: 982344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA PREHRAMBENE VRIJEDNOSTI PROTEINA IZ ANIMALNIH I BILJNIH IZVORA
(COMPARISON OF NUTRITIONAL VALUE OF PROTEIN FROM ANIMAL AND PLANT SOURCES)
Autori
Franković, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet Split
Mjesto
Split
Datum
16.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Orhanović, Stjepan
Neposredni voditelj
Vuletić Nenad
Ključne riječi
proteini, aminokiseline, prehrana, kiselost, estrogen, IGF-1
(protein, amino acids, diet, acidity, estrogen, IGF-1)
Sažetak
Proteini su važni makronutijenti neophodni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Rad proučava razliku između životinjskih i biljnih proteina prema njihovom aminokiselinskom sastavu te utjecaju na ljudski organizam. Obrađuju se stare teme kiselosti i njenog pretpostavljenog učinka, te novije spoznaje poput klasifikacije obrađenog crvenog mesa u grupu 1 kancerogena koje su usmjerile ovaj rad, između ostalog, na proučavanje estrogena, IGF- 1-a, mutagenih spojeva dobiveni pri toplinskoj obradi te kolesterola. S ciljem poboljšanja kvalitete života treba uzeti u obzir dobre i loše utjecaje prehrane sa i bez životinjskih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Profili:
Stjepan Orhanović
(mentor)