Pregled bibliografske jedinice broj: 982343
UMJETNI ZASLAĐIVAČI I ZDRAVLJE
UMJETNI ZASLAĐIVAČI I ZDRAVLJE, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet Split, Split
CROSBI ID: 982343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UMJETNI ZASLAĐIVAČI I ZDRAVLJE
(ARTIFICIAL SWEETENERS AND HEALTH)
Autori
Mešin, Ana Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet Split
Mjesto
Split
Datum
16.09
Godina
2017
Stranica
32
Mentor
Orhanović, Stjepan
Ključne riječi
bijeli šećer, prirodni zaslađivači, umjetni zaslađivači, aditivi
(whitesugar, natural sweeteners, artifical sweeteners, additives)
Sažetak
Šećer je neizostavan sastojak hrane koju konzumiramo. Pretjerana konzumacija šećera uzrokuje pojavu karijesa, debljanje, dijabetes itd. Sve više raste potrošnja zamjena za šećer zbog sve veće svijesti opasnosti koje uzrokuje učestala konzumacija bijelog šećera. Na tržištu danas možemo pronaći niz različitih umjetnih i prirodnih zaslađivača. Znanstvenici već godinama pokušavaju naći zaslađivač koji bi davao osjećaj slatkoće kao i šećer, uz zanemarivu kalorijsku vrijednost te bez negativnog utjecaja na zdravlje kao bijeli šećer. Zaključak svih studija o korištenju umjetnih zaslađivača je umjerenost i količina. Sve popularnije su zdravije alternative šećeru i umjetnim zaslađivačima, prirodni zaslađivači jer imaju nižu kalorijsku vrijednost od šećera, te sadrže vitamine i minerale što ih čini nutritivno vrijednima, za razliku od umjetnih zaslađivača.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Profili:
Stjepan Orhanović
(mentor)