Pregled bibliografske jedinice broj: 982305
Frakcioniranje proteina precipitacijom etanolom i amonijevim sulfatom
Frakcioniranje proteina precipitacijom etanolom i amonijevim sulfatom, 2014., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet Split, Split
CROSBI ID: 982305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Frakcioniranje proteina precipitacijom etanolom i amonijevim sulfatom
(Protein fractionation by ethanol and ammonium sulphate precipitation)
Autori
Boban, Mate
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet Split
Mjesto
Split
Datum
05.04
Godina
2014
Stranica
70
Mentor
Orhanović, Stjepan
Ključne riječi
Anisakis simplex, apsolutni etanol, koncentrirani amonijev sulfat, taloženje proteina
(Anisakis simplex, absolute ethanol, amonij sulphat, protein precipitation)
Sažetak
Anisakis simplex vrsta je oblića koja obitava u morima, poglavito u atlantskom oceanu i mediteranskom moru. Ovaj se parazitski crv može pronaći u školjkašima, ribama, lignjama i morskim sisavcima. Kod čovjeka može izazvati niz alergijskih reakcija i bolesti. [B.S. Shulman, V.K. Mitenev, A.B. Karasev, Parasitic fauna of cod and pollock in some inlets of the Barents Sea. PINRO, 150 (1993) 24 – 33]. Frakcioinirani su proteini Anisakis simplexa kako bi se frakcije testirale na biološku aktivnost koja bi mogla potaknuti bolest kod čovjeka. Koristile su se metode frakcioniranja apsolutnim etanolom i koncentriranim amonijevim sulfatom, a rezultati su provjereni gel elektroforezom i kromatografskim tehnikama. Zbog male količine raspoloživog materijala, metode frakcioniranja su prvo ispitane koristeći kulture bakterije Esherichia coli. Dobivene frakcije proteina proslijeđene su Institutu za oceanografiju i ribarstvo na daljnje istraživanje. Pokazalo se kako je razdvajanje proteina bilo uspješnije izvedeno kod E. coli nego kod A. simplex. Razdvajanje proteina amonijevim sulfatom bilo je znatno uspješnije nego razdvajanje proteina etanolom. Uspješnost proteinskog frakcioniranja etanolom i amonijevim sulfatom zavisna je o udjelu apsolutnog etanola i koncentriranog amonijeva sulfata u uzorku. Proteini A. simplex nisu se uspješno razdvojili, skoro svi su se istaložili pri najnižem udjelu etanola. Proteini bi se vjerojatno bolje razdvojili da su tretirani s više različitih koncentracija etanola u rasponu od 50% do 66%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Profili:
Stjepan Orhanović
(mentor)