Pregled bibliografske jedinice broj: 981456
Verifikacija metoda u mikrobiologiji hrane - iskustva akreditiranog laboratorija
Verifikacija metoda u mikrobiologiji hrane - iskustva akreditiranog laboratorija // "Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025"
Zagreb: Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2018. str. 1-6 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 981456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Verifikacija metoda u mikrobiologiji hrane - iskustva akreditiranog laboratorija
(Method verification in food microbiology)
Autori
Ljevaković-Musladin, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
"Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025"
/ - Zagreb : Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2018, 1-6
Skup
7. savjetovanje: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Mjesto i datum
Crikvenica, Hrvatska, 14.06.2018. - 16.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
verifikacija, mikrobiologija hrane, preciznost, ponovljivost, obnovljivost
(verification, food microbiology, precision, repeatability, reproducibility)
Sažetak
Jedan je od glavnih tehničkih zahtjeva norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 za osposobljenost ispitnih laboratorija validacija/verifikacija analitičkih metoda koje laboratorij provodi. Laboratorij mora dokazati da su njegove metode prikladne za svrhu (fit for purpose). Validacija i verifikacija mikrobioloških metoda u ispitivanjima hrane izazovnije su nego validacija/verifikacija drugih metoda. Razlog je tomu činjenica da su mikroorganizmi živa bića s određenim zahtjevima za rast i razmnožavanje u laboratorijskim uvjetima, što znači da mikrobiološka hranilišta moraju biti kvalitetna i pouzdana, a okolišni uvjeti povoljni i pod kontrolom. Dodatni je izazov sama hrana kao heterogeni matriks u kojemu su mikroorganizmi vrlo nejednako raspodijeljeni, a intrinzični čimbenici u hrani utječu na preživljavanje i održivost mikroorganizama koji se ispituju. Validacija se provodi pri uspostavi nove analitičke metode, kroz međulaboratorijske studije u cilju utvrđivanja izvedbenih karakteristika nove metode i njezine primjenjivosti. Za razliku od validacije, verifikacija se provodi u laboratoriju koji primjenjuje validiranu metodu, u cilju utvrđivanja vlastitih izvedbenih karakteristika metode i dokazivanja da se metoda primjenjuje na zadovoljavajući način. Verifikacija se provodi prije svakoga uvođenja nove validirane metode ili promjene njezine metodologije (npr. novo izdanje ISO norme), analitičara, ključne opreme ili mikrobioloških hranilišta. No, također se može koristiti za nadzor i monitoring osoblja te kao unutarnja mjera kontrole kvalitete rezultata ispitivanja. Ovaj rad opisuje verifikaciju kvantitativnih metoda u mikrobiologiji hrane od planiranja i izbora matriksa, pripreme umjetno zagađenih (spiked) uzoraka, provedbe postupka i statističke obrade podataka, do tumačenja rezultata i primjene u nadzoru nad kvalitetom rezultata ispitivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina