Pregled bibliografske jedinice broj: 981437
Utjecaj stope poreza na dodanu vrijednost na razvoj turističke i ugostiteljske djelatnosti
Utjecaj stope poreza na dodanu vrijednost na razvoj turističke i ugostiteljske djelatnosti // Zbornik radova 4. međunarodne konferencije Inovacije, tehnologije, edukacija i menadžment
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 2016. str. 519-522 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 981437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stope poreza na dodanu vrijednost na razvoj turističke i ugostiteljske djelatnosti
(Impact of rate of value added tax on the development of tourism and hospitality)
Autori
Miljak, Toni ; Gabrić, Ante ; Mijatović, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 4. međunarodne konferencije Inovacije, tehnologije, edukacija i menadžment
/ - , 2016, 519-522
Skup
Zbornik radova 4. međunarodne konferencije Inovacije, tehnologije, edukacija i menadžment
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 14.04.2016. - 15.04.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
konkurentnost, porez na dodanu vrijednost, snižena stopa, turizam, ugostiteljstvo
(competitiveness, hospitality, reduced rate, tourism, value added tax)
Sažetak
Porez na dodanu vrijednost najizdašniji je porezni prihod državnog proračuna. Prema procjenama, porez na dodanu vrijednost čini dvije trećine proračunskih prihoda. U većini zemalja Europske unije opća stopa poreza na dodanu vrijednost kreće se od 18 do 23 posto. Opća stopa poreza na dodanu vrijednost u Republici Hrvatskoj iznosi 25% što je čini jednom od najviših stopa unutar Europske unije. No, osim opće stope, primjenjuju se i snižene stope poreza na dodanu vrijednost od 5% i 13%. Posebna kategorija je oslobođena poreza na dodanu vrijednost. Za Republiku Hrvatsku turizam je izrazito važna gopodarska djelatnost. Prema procjenama, udio turizma u bruto društvenom proizvodu veći je od 17%. Kako bi hrvatski turizam bio konkurentan na tržištu, na usluge smještaja, kao i na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima primjenjuje se snižena stopa od 13%. u praktičnim primjerima evidentiranja poslovnih događaja poduzeća u radu će se prikazati pozitivni učinci primjene snižene stope poreza na dodanu vrijednost u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Split