Pregled bibliografske jedinice broj: 981067
Razlike u morfološkim i agronomskim svojstvima heljde u različitim uvjetima uzgoja
Razlike u morfološkim i agronomskim svojstvima heljde u različitim uvjetima uzgoja // Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 84-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 981067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u morfološkim i agronomskim svojstvima heljde u različitim uvjetima uzgoja
(Differences in morphological and agronomic traits of buckwheat in diverse breeding conditions)
Autori
Habuš Jerčić, Ivanka ; Žulj Mihaljević, Maja ; Bogović, Mara ; Gunjača, Jerko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 84-86
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
heljda, norma sjetve, rok sjetve, konvencionalni i ekološki uzgoj
(buckwheat, seeding rate, sowing date, conventional and organic cropping system)
Sažetak
Zaboravljene odnosno zapostavljene kulture, kao što je heljda, postaju sve značajnije u biljnoj prizvodnji. Može se uzgajati uz vrlo niska ulaganja, kao glavna ili dopunska (postrna) kultura nakon uzgoja ozimih žitarica, a kao takva posebno je interesantna u sustavu ekološkog uzgoja. Prosječni urod heljde kao glavne kulture u Hrvatskoj (konvencionalna proizvodnja) je oko 1, 5-2 tha-1 , a kao postrnog usjeva oko 1 tha-1 što je vrlo nisko stoga je nužno popraviti tehnologiju uzgoja heljde. Zbog povećanog interesa za konzumiranjem i proizvodnjom heljde, problem je nedostatak odgovarajućega sjemenskog materijala. Stoga se javila potreba za prikupljanjem postojećih lokalnih populacija heljde preostalih na području Hrvatske. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u morfološkim i agronomskim svojstvima kod šest populacija heljde sakupljenih na području sjeverozapadne Hrvatske te dvije sorte Darje i Novosadske u različitim uvjetima uzgoja. Poljski pokus sijan u tri sjetvene norme (60, 80 i 100 kgha-1 ) postavljen je u 2017. godini na dvije lokacije Varaždin i Sveta Marija. Sijan je u dva roka sjetve (kao glavni i postrni usjev) te dva načina proizvodnje (konvencionalna i ekološka). Populacije heljde međusobno se nisu značajno razlikovale u morfološkim i agronomskim svojstvima, dok je utvrđena razlika između sorata. Značajne razlike u morfološkim i agronomskim svojstvima kod ispitivanih poulacija i sorti utvrđene su za rok sjetve te za gustoću sjetve. Obzirom na način proizvodnje nisu utvrđene značajne razlike među promatranim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb