Pregled bibliografske jedinice broj: 981063
Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode
Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 981063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode
(Characterization of water in heavy fuel oil emulsions)
Autori
Miškić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Jukić, Ante
Neposredni voditelj
Faraguna, Fabio
Ključne riječi
loživo ulje ; voda ; emulzija ; reologija ; termogravimetrija ; viskoznost ; stabilnost
(Fuel oil ; water ; emulsion ; rheology ; thermogravimetry ; viscosity ; stability)
Sažetak
U radu su istraženi stabilnost i reološka svojstva emulzija vode u loživom ulju. S obzirom na široku upotrebu loživog ulja i mogućnost povećanja njegove energetske učinkovitosti miješanjem s vodom, važno je znati kako se emulzije ponašaju u različitim uvjetima. Ispitivani materijali bili su čisto loživo ulje, emulzija s 10 mas. % vode i emulzija s 20 mas. % vode. Emulzije su pripravljene kavitacijskim namješavanjem, bez dodanih površinski aktivnih tvari. Od uzoraka s navedenim udjelima vode, u svrhu utvrđivanja stabilnosti i svojstava kroz vrijeme stajanja, uzorkovanje se je provodilo u četiri različita termina, u razmaku od sedam dana. Nadalje, zbog pretpostavke da se sastav emulzija razlikuje pri vrhu i dnu, kao posljedica veće gustoće vode od gustoće loživog ulja, uzorci su uzimani s oba dijela posude. Udjel vode i stabilnost emulzija mjereni su termogravimetrijom pri čemu je praćen gubitak mase vode. Velika razlika u količini vode između uzoraka vrha i dna ukazuje na nestabilnu emulziju. Od reoloških svojstava mjerena je viskoznost i njena promjena s povećanjem smične brzine i temperature. Dodatkom vode u loživo ulje očekuje se povećanje viskoznosti. Mjerenja su provedena u rasponu smičnih brzina od 1 s-1 do 100 s-1, a temperaturno područje mjerenja bilo je od 25 °C do 50 °C i od 25 °C do 100 °C. Ustanovljeno je da se viskoznost emulzija vode u loživom ulju smanjuje s povećanjem temperature i smične brzine, a povećava s povećanjem udjela vode. Također, stabilnost emulzija se smanjuje s povećanjem sadržaja vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb