Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 981063

Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode


Miškić, Kristina
Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 981063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode
(Characterization of water in heavy fuel oil emulsions)

Autori
Miškić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
12.09

Godina
2018

Stranica
35

Mentor
Jukić, Ante

Neposredni voditelj
Faraguna, Fabio

Ključne riječi
loživo ulje ; voda ; emulzija ; reologija ; termogravimetrija ; viskoznost ; stabilnost
(Fuel oil ; water ; emulsion ; rheology ; thermogravimetry ; viscosity ; stability)

Sažetak
U radu su istraženi stabilnost i reološka svojstva emulzija vode u loživom ulju. S obzirom na široku upotrebu loživog ulja i mogućnost povećanja njegove energetske učinkovitosti miješanjem s vodom, važno je znati kako se emulzije ponašaju u različitim uvjetima. Ispitivani materijali bili su čisto loživo ulje, emulzija s 10 mas. % vode i emulzija s 20 mas. % vode. Emulzije su pripravljene kavitacijskim namješavanjem, bez dodanih površinski aktivnih tvari. Od uzoraka s navedenim udjelima vode, u svrhu utvrđivanja stabilnosti i svojstava kroz vrijeme stajanja, uzorkovanje se je provodilo u četiri različita termina, u razmaku od sedam dana. Nadalje, zbog pretpostavke da se sastav emulzija razlikuje pri vrhu i dnu, kao posljedica veće gustoće vode od gustoće loživog ulja, uzorci su uzimani s oba dijela posude. Udjel vode i stabilnost emulzija mjereni su termogravimetrijom pri čemu je praćen gubitak mase vode. Velika razlika u količini vode između uzoraka vrha i dna ukazuje na nestabilnu emulziju. Od reoloških svojstava mjerena je viskoznost i njena promjena s povećanjem smične brzine i temperature. Dodatkom vode u loživo ulje očekuje se povećanje viskoznosti. Mjerenja su provedena u rasponu smičnih brzina od 1 s-1 do 100 s-1, a temperaturno područje mjerenja bilo je od 25 °C do 50 °C i od 25 °C do 100 °C. Ustanovljeno je da se viskoznost emulzija vode u loživom ulju smanjuje s povećanjem temperature i smične brzine, a povećava s povećanjem udjela vode. Također, stabilnost emulzija se smanjuje s povećanjem sadržaja vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Jukić (mentor)

Avatar Url Fabio Faraguna (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miškić, Kristina
Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Miškić, K. (2018) 'Karakterizacija emulzija teškog loživog ulja i vode', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}ki\'{c}, Kristina}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {lo\v{z}ivo ulje, voda, emulzija, reologija, termogravimetrija, viskoznost, stabilnost}, title = {Karakterizacija emulzija te\v{s}kog lo\v{z}ivog ulja i vode}, keyword = {lo\v{z}ivo ulje, voda, emulzija, reologija, termogravimetrija, viskoznost, stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}ki\'{c}, Kristina}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {Fuel oil, water, emulsion, rheology, thermogravimetry, viscosity, stability}, title = {Characterization of water in heavy fuel oil emulsions}, keyword = {Fuel oil, water, emulsion, rheology, thermogravimetry, viscosity, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font