Pregled bibliografske jedinice broj: 981033
Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova
Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova // Hrvatska pčela, 137 (2018), 11; 340-343 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 981033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova
(New findings on the negative effects of beeswax adulteration and situation on the comb foundation market)
Autori
Svečnjak, Lidija
Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 137
(2018), 11;
340-343
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
pčelinji vosak ; patvorenje ; stearin ; stearinska kiselina ; parafin
(beeswax ; adulteration ; stearin ; stearic acid ; paraffin)
Sažetak
Kontrola pčelinjeg voska u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji uključuje stroge EU propise koji definiraju kriterije kakvoće pčelinjeg voska i standardizirane analitičke metode za njihovo ispitivanje. Suprotno tome, pčelinji vosak koji se koristi u sektoru pčelarstva, gdje je klasificiran kao nusproizvod životinjskog podrijetla (NŽP) koji nije namijenjen prehrani ljudi i primarno se koristi u obliku satnih osnova i blokova voska, ne podliježe obveznoj kontroli kakvoće (autentičnosti) prije stavljanja na tržište. Posljedično, patvorenju pčelinjeg voska danas predstavlja gorući i rastući problem diljem svijeta. Rezultati recentnih istraživanja pokazali su kako dodavanje 15% stearina u pčelinji vosak uzrokuje značajnu smrtnost radiličkog legla (49%), a veći udjeli dodanog stearina rezultirali su porastom smrtnosti do 71%. Također, rezultati analize 137 satnih osnova prikupljenih s EU tržišta (15 zemalja) pokazali su kako je 67, 2% analiziranih uzoraka pčelinjeg voska bilo patvoreno parafinom i stearinskom kiselinom i/ili stearinom. U 82 od ukupno 137 ispitanih uzoraka utvrđena je prisutnost različitih udjela parafina (5 - 93, 5%), dok je stearinska kiselina i/ili stearin utvrđena sporadično u 10 uzoraka. Rezultati su pokazali kako je većina analiziranih uzoraka (48, 2%) patvorena s 5-25% parafina, dok je u 8, 1% uzoraka utvrđena viša razina patvorenja (> 51% parafina), od čega je 6, 6% uzoraka bilo patvoreno s više od 75% parafina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)