Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 981033

Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova


Svečnjak, Lidija
Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova // Hrvatska pčela, 137 (2018), 11; 340-343 (nije recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 981033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova
(New findings on the negative effects of beeswax adulteration and situation on the comb foundation market)

Autori
Svečnjak, Lidija

Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 137 (2018), 11; 340-343

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
pčelinji vosak ; patvorenje ; stearin ; stearinska kiselina ; parafin
(beeswax ; adulteration ; stearin ; stearic acid ; paraffin)

Sažetak
Kontrola pčelinjeg voska u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji uključuje stroge EU propise koji definiraju kriterije kakvoće pčelinjeg voska i standardizirane analitičke metode za njihovo ispitivanje. Suprotno tome, pčelinji vosak koji se koristi u sektoru pčelarstva, gdje je klasificiran kao nusproizvod životinjskog podrijetla (NŽP) koji nije namijenjen prehrani ljudi i primarno se koristi u obliku satnih osnova i blokova voska, ne podliježe obveznoj kontroli kakvoće (autentičnosti) prije stavljanja na tržište. Posljedično, patvorenju pčelinjeg voska danas predstavlja gorući i rastući problem diljem svijeta. Rezultati recentnih istraživanja pokazali su kako dodavanje 15% stearina u pčelinji vosak uzrokuje značajnu smrtnost radiličkog legla (49%), a veći udjeli dodanog stearina rezultirali su porastom smrtnosti do 71%. Također, rezultati analize 137 satnih osnova prikupljenih s EU tržišta (15 zemalja) pokazali su kako je 67, 2% analiziranih uzoraka pčelinjeg voska bilo patvoreno parafinom i stearinskom kiselinom i/ili stearinom. U 82 od ukupno 137 ispitanih uzoraka utvrđena je prisutnost različitih udjela parafina (5 - 93, 5%), dok je stearinska kiselina i/ili stearin utvrđena sporadično u 10 uzoraka. Rezultati su pokazali kako je većina analiziranih uzoraka (48, 2%) patvorena s 5-25% parafina, dok je u 8, 1% uzoraka utvrđena viša razina patvorenja (> 51% parafina), od čega je 6, 6% uzoraka bilo patvoreno s više od 75% parafina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Svečnjak, Lidija
Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova // Hrvatska pčela, 137 (2018), 11; 340-343 (nije recenziran, članak, stručni)
Svečnjak, L. (2018) Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova. Hrvatska pčela, 137 (11), 340-343.
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2018}, pages = {340-343}, keywords = {p\v{c}elinji vosak, patvorenje, stearin, stearinska kiselina, parafin}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {137}, number = {11}, issn = {1330-3635}, title = {Nova saznanja o negativnim u\v{c}incima patvorenja p\v{c}elinjeg voska i stanju na tr\v{z}i\v{s}tu satnih osnova}, keyword = {p\v{c}elinji vosak, patvorenje, stearin, stearinska kiselina, parafin} }
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2018}, pages = {340-343}, keywords = {beeswax, adulteration, stearin, stearic acid, paraffin}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {137}, number = {11}, issn = {1330-3635}, title = {New findings on the negative effects of beeswax adulteration and situation on the comb foundation market}, keyword = {beeswax, adulteration, stearin, stearic acid, paraffin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font