Pregled bibliografske jedinice broj: 981032
Pčelinji vosak u pčelarskom sektoru
Pčelinji vosak u pčelarskom sektoru // Hrvatska pčela, 137 (2018), 4; 123-126 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 981032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pčelinji vosak u pčelarskom sektoru
(Beeswax in the apiculture sector)
Autori
Svečnjak, Lidija
Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 137
(2018), 4;
123-126
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
pčelinji vosak ; sektor pčelarstva ; patvorenje ; negativni učinci
(beeswax ; apiculture sector ; adulteration ; negative effects)
Sažetak
Patvorenjem pčelinjeg voska mijenja se njegov kemijski sastav te time ugrožava dobrobit pčelinje zajednice i u pitanje dovodi ispravnost proizvoda od pčelinjeg voska. Unošenjem stranih tvari (patvorina) u pčelinji vosak narušava se kemijska komunikacija unutar pčelinje zajednice i čvrstoća izgrađenog saća, a treba istaknuti i ostale negativne posljedice patvorenja: gubitak normalne šesterostrane forme stanica saća, destrukcija izgrađenog saća (ovisno o tipu patvorine), narušeni uvjeti za normalan fiziološki razvoj legla, te smanjena proizvodnja i upitna kakvoća meda. Pčelinji vosak u sektoru pčelarstva podrazumijeva blokove voska i satne osnove koji su kategorizirani i na EU tržište dolaze kao nusproizvodi životinjskog podrijetla koji nisu namijenjeni prehrani ljudi (prema Uredbi EZ 1069/2009) te time ne podliježu zakonskoj regulativi niti kontroli kakvoće prije stavljanja na tržište. Relativitet i diskutabilnost ove kategorizacije su jasni budući da pčelinji vosak (saće) izravno sudjeluje u procesu proizvodnje meda (kao prva “prirodna ambalaža” meda), a u tom je obliku (med u saću) dopušten i njegov plasman na tržište čime izravno ulazi u prehrambeni lanac. Na ozbiljnost problema patvorenja pčelinjeg voska, posebice u kontekstu rizika koji predstavlja za javno zdravlje i zdravlje životinja (pčela), nedavno (listopad 2017.) su ukazala tijela Europske komisije, tj. Sustav mreže protiv prijevara s hranom (engl. EU Food Fraud Network - FFN) ; radni materijal u kojem su istaknuti svi negativni aspekti patvorenja i kojim se apelira na sve dionike u procesu proizvodnje i prerade pčelinjeg voska, trenutno je u razmatranju, te se uskoro očekuje službeno očitovanje Europske komisije i poduzimanje konkretnih mjera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)