Pregled bibliografske jedinice broj: 979556
Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina
Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina // Glasnik zaštite bilja, 6 (2018), 84-90 doi:10.31727/gzb.41.6.9 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 979556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina
(The length of maturation as a sparkling wine quality factor)
Autori
Jeromel, Ana ; Šember, Nikola ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6
(2018);
84-90
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pjenušavo vino ; kakvoća perlanja ; duljina dozrijevanja
(sparkling wine ; foam quality, maturation period)
Sažetak
Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definiraju se njihovim vanjskim izgledom, intenzitetom i čistoćom mirisa, harmoničnošću, čistoćom i punoćom okusa te općim dojmom koji proizlazi iz sveobuhvatnosti navedenih parametara. Proizvodnja pjenušavih vina klasičnom metodom podrazumijeva provođenje sekundarne fermentacije u boci što omogućava kontakt vina s talogom kvasaca određeni vremenski period čime se direktno utječe na aromatski profil i kakvoću okusa. Obzirom na sorpcijski kapacitet stanične stjenke kvasca, tijekom dozrijevanja može doći do značajnih razlika u koncentracijama pojedinih hlapivih spojeva, a samim time i intenziteta te kakvoće mirisa pojedinog pjenušca. U definiranju kakvoće pjenušavih vina, uz mirisna i okusna svojstva, vrednovanje vanjskog izgleda ima posebnu važnost obzirom na perlanje kao čimbenik koji ga razlikuje od mirnih vina, a čini i značajnu razliku među pojedinim pjenušcima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u vanjskom izgledu, intenzitetu, duljini i kakvoći perlanja, kakvoći i postojanosti mirisa i okusa te općem dojmu kod 10 bijelih i 5 rosé pjenušavih vina različite duljine dozrijevanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- EBSCO
- Ulrichsweb