Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 979556

Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina


Jeromel, Ana; Šember, Nikola; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina // Glasnik zaštite bilja, 6 (2018), 84-90 doi:10.31727/gzb.41.6.9 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 979556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina
(The length of maturation as a sparkling wine quality factor)

Autori
Jeromel, Ana ; Šember, Nikola ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2018); 84-90

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pjenušavo vino ; kakvoća perlanja ; duljina dozrijevanja
(sparkling wine ; foam quality, maturation period)

Sažetak
Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definiraju se njihovim vanjskim izgledom, intenzitetom i čistoćom mirisa, harmoničnošću, čistoćom i punoćom okusa te općim dojmom koji proizlazi iz sveobuhvatnosti navedenih parametara. Proizvodnja pjenušavih vina klasičnom metodom podrazumijeva provođenje sekundarne fermentacije u boci što omogućava kontakt vina s talogom kvasaca određeni vremenski period čime se direktno utječe na aromatski profil i kakvoću okusa. Obzirom na sorpcijski kapacitet stanične stjenke kvasca, tijekom dozrijevanja može doći do značajnih razlika u koncentracijama pojedinih hlapivih spojeva, a samim time i intenziteta te kakvoće mirisa pojedinog pjenušca. U definiranju kakvoće pjenušavih vina, uz mirisna i okusna svojstva, vrednovanje vanjskog izgleda ima posebnu važnost obzirom na perlanje kao čimbenik koji ga razlikuje od mirnih vina, a čini i značajnu razliku među pojedinim pjenušcima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u vanjskom izgledu, intenzitetu, duljini i kakvoći perlanja, kakvoći i postojanosti mirisa i okusa te općem dojmu kod 10 bijelih i 5 rosé pjenušavih vina različite duljine dozrijevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Jeromel, Ana; Šember, Nikola; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina // Glasnik zaštite bilja, 6 (2018), 84-90 doi:10.31727/gzb.41.6.9 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Jeromel, A., Šember, N. & Jagatić Korenika, A. (2018) Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina. Glasnik zaštite bilja, 6, 84-90 doi:10.31727/gzb.41.6.9.
@article{article, author = {Jeromel, Ana and \v{S}ember, Nikola and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2018}, pages = {84-90}, DOI = {10.31727/gzb.41.6.9}, keywords = {pjenu\v{s}avo vino, kakvo\'{c}a perlanja, duljina dozrijevanja}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.41.6.9}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Duljina dozrijevanja kao \v{c}imbenik kakvo\'{c}e pjenu\v{s}avih vina}, keyword = {pjenu\v{s}avo vino, kakvo\'{c}a perlanja, duljina dozrijevanja} }
@article{article, author = {Jeromel, Ana and \v{S}ember, Nikola and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2018}, pages = {84-90}, DOI = {10.31727/gzb.41.6.9}, keywords = {sparkling wine, foam quality, maturation period}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.41.6.9}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {The length of maturation as a sparkling wine quality factor}, keyword = {sparkling wine, foam quality, maturation period} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • EBSCO
  • Ulrichsweb


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font