Pregled bibliografske jedinice broj: 978674
Optimiranje i modeliranje enzimatske sinteze nanočestica željezovih oksida.
Optimiranje i modeliranje enzimatske sinteze nanočestica željezovih oksida., 2018., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 978674 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje i modeliranje enzimatske sinteze nanočestica željezovih oksida.
(Optimization and modelling of enzymatic synthesis of iron oxides nanoparticles)
Autori
Burštinski, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
30.11
Godina
2018
Stranica
46
Mentor
Vrsalović Presečki, Ana
Neposredni voditelj
Pintarić, Lela
Ključne riječi
nanočestice, željezovi oksidi, urea, ureaza, biokatalitička sinteza
(nanoparticles, iron oxides, urea, urease, biocatalytic synthesis)
Sažetak
U ovom radu provedena je biokatalitička sinteza nanočestica željezovih oksida hidrolizom uree uz enzim ureazu, te uz dodatak željezova (II) klorida. Provedena je optimizacija procesa korištenjem statističke metode Dizajna eksperimenata u svrhu određivanja optimalnih uvjeta sinteze nanočestica najmanje veličine i najveće koncentracije. Ispitivan je utjecaj promjene temperature (25°C – 40°C) i koncentracije enzima ureaze (0, 5 – 3 mg mL-1) uz konstantnu koncentraciju uree i željezovog (II) klorida. Ispitana je kinetika enzima ureaze u reakciji hidrolize uree praćenjem porasta koncentracije amonijevih iona pri različitim koncentracijama uree, uz stalnu koncentraciju enzima ureaze. Kinetika reakcije opisana je jednosupstratnom Michaelis – Menteničinom kinetikom. Ispitan je utjecaj željezovih iona na aktivnost enzima mjerenjem specifične aktivnosti ureaze u ovisnosti o različitim koncentracijama željezova (II) klorida te pri konstantnim koncentracijama uree i ureaze. Ustanovljeno je da željezovi ioni inhibiraju enzim nekompetitivnom inhibicijom, te da se inhibicija povećava porastom temperature. Validacija pretpostavljenog matematičkog modela provedena je u kotlastom reaktoru. Sva ispitivanja provedena su u redestiliranoj vodi pri temperaturama T = 25 °C, T = 32, 5 °C i T = 40 °C. Sintetizirane nanočestice željezovih oksida karakterizirane su analizom na pretražnom elektronskom mikroskopu s energetski disperzivnom rendgenskom spektroskopijom i NTA metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb