Pregled bibliografske jedinice broj: 978390
Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 978390 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
(Antioxidant activity of selected strains of lactic acid bacteria)
Autori
Novak, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
20.09
Godina
2018
Stranica
26
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Kostelac, Deni
Ključne riječi
antioksidant, bakterije mliječne kiseline, DPPH, glutation, superoksid dismutaza
(antioxidant, DPPH, gluthatione, lactic acid bacteria, superoxide dismutase)
Sažetak
Antioksidativna aktivnost jedan je od važnih parametara prilikom karakterizacije bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotika. Bakterijske stanice mogu producirati određene molekule koje im služe kao obrana od oksidativnog stresa. Primjenom takvih bakterija u prehrani ljudi, posebice BMK, pozitivni učinci prenose se na korisnika i smanjuju oksidacijska oštećenja u gastrointestinalnom sustavu. Cilj ovog rada bilo je ispitati antioksidativni kapacitet odabranih sojeva BMK koji su u postupku probiotičke karakterizacije. Ispitana su tri glavna parametra antioksidativnog kapaciteta: aktivnost enzima superoksid dismutaze, mogućnost uklanjanja DPPH radikala i mjerenje koncentracije ukupnog glutationa. Na osnovu navedenih parametara odabrani sojevi su rangirani prema antioksidativnom potencijalu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti