Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 977445

Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije


Rubinić, Valentina
Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 977445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije
(The influence of cryogenic grinding on the particle size of proso millet brans determined by laser diffraction particle sizing)

Autori
Rubinić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2018

Stranica
42

Mentor
Čukelj, Nikolina

Ključne riječi
kriomljevenje, laserska difrakcija čestica, posije prosa, veličina čestica
(cryogenic grinding, particle size, particle size disrtibution, proso millet bran)

Sažetak
Posije prosa su visokovrijedan nusproizvod sa velikom nutritivnom vrijednošću i zdravstvenim potencijalom, posebno za osobe oboljele od celijakije. Bogate su različitim bioaktivnim spojevima. Primijećeno je kako smanjenje veličine čestica posija prosa povećava bioraspoloživost određenih bioaktivnih spojeva. Dodatno, primjena netoplinskih tretmana prilikom usitnjavanja žitarica može očuvati aktivnost bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kriogenog mljevenja na veličinu čestica posija prosa. Posije prosa samljevene su na kugličnom mlinu pri sobnoj temperaturi i pri temperaturi od -196°C (kriogeno hlađenje) u trajanju od 2, 4, 8, i 12 minuta, a potom im je veličina čestica određena metodom laserske difrakcije (mokrom i suhom disperzijom). Na temelju rezultata zaključeno je kako kriogeno mljevenje uzrokuje brže i veće smanjenje veličine čestica posija prosa od mljevenja pri sobnoj temperaturi te da je za mjerenje veličine čestica pogodnija primjena suhe disperzije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Čukelj Mustač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rubinić, Valentina
Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rubinić, V. (2018) 'Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rubini\'{c}, Valentina}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {kriomljevenje, laserska difrakcija \v{c}estica, posije prosa, veli\v{c}ina \v{c}estica}, title = {Utjecaj kriomljevenja na veli\v{c}inu \v{c}estica posija prosa odre\djenu metodom laserske difrakcije}, keyword = {kriomljevenje, laserska difrakcija \v{c}estica, posije prosa, veli\v{c}ina \v{c}estica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rubini\'{c}, Valentina}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {cryogenic grinding, particle size, particle size disrtibution, proso millet bran}, title = {The influence of cryogenic grinding on the particle size of proso millet brans determined by laser diffraction particle sizing}, keyword = {cryogenic grinding, particle size, particle size disrtibution, proso millet bran}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font