Pregled bibliografske jedinice broj: 977445
Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije
Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 977445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kriomljevenja na veličinu čestica posija prosa određenu metodom laserske difrakcije
(The influence of cryogenic grinding on the particle size of proso millet brans determined by laser diffraction particle sizing)
Autori
Rubinić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2018
Stranica
42
Mentor
Čukelj, Nikolina
Ključne riječi
kriomljevenje, laserska difrakcija čestica, posije prosa, veličina čestica
(cryogenic grinding, particle size, particle size disrtibution, proso millet bran)
Sažetak
Posije prosa su visokovrijedan nusproizvod sa velikom nutritivnom vrijednošću i zdravstvenim potencijalom, posebno za osobe oboljele od celijakije. Bogate su različitim bioaktivnim spojevima. Primijećeno je kako smanjenje veličine čestica posija prosa povećava bioraspoloživost određenih bioaktivnih spojeva. Dodatno, primjena netoplinskih tretmana prilikom usitnjavanja žitarica može očuvati aktivnost bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kriogenog mljevenja na veličinu čestica posija prosa. Posije prosa samljevene su na kugličnom mlinu pri sobnoj temperaturi i pri temperaturi od -196°C (kriogeno hlađenje) u trajanju od 2, 4, 8, i 12 minuta, a potom im je veličina čestica određena metodom laserske difrakcije (mokrom i suhom disperzijom). Na temelju rezultata zaključeno je kako kriogeno mljevenje uzrokuje brže i veće smanjenje veličine čestica posija prosa od mljevenja pri sobnoj temperaturi te da je za mjerenje veličine čestica pogodnija primjena suhe disperzije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nikolina Čukelj Mustač
(mentor)