Pregled bibliografske jedinice broj: 977439
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 977439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA
(INFLUENCE OF HIGH INTENSITY ULTRASOUND TREATMENT ON THE BIOACTIVE COMPOUNDS OF THE MILLET BRAN)
Autori
Gudelj, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2018
Stranica
48
Mentor
Čukelj, Nikolina
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, polifenoli, posije, proso, ultrazvuk visokog intenziteta
(antioxidant capacity, bran, millet, polyphenols, high intensity ultrasound)
Sažetak
Posije su nusproizvod procesa mljevenja žitarica i važan izvor vlakana, mikronutrijenata i fitokemikalija te im se pripisuju brojni povoljni učinci na zdravlje. U ovom radu ispitan je utjecaj tretmana ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) (400 W, 24 kHz) na učinkovitost oslobađanja bioaktivnih spojeva posija prosa i na njihov antioksidacijski kapacitet. Vodena suspenzija posija tretirana je 5, 12, 5 ili 20 minuta direktno uronjenom ultrazvučnom sondom (d = 22 mm) pri 60 %, 80 % ili 100 % amplitude, prema složenom centalnom planu pokusa. Ukupni slobodni polifenolni spojevi određeni su Folin- Ciocalteu, a antioksidacijska aktivnost ABTS, DPPH i FRAP metodama. U odnosu na kontrolni uzorak najviši udio ukupnih slobodnih polifenola i najveća antioksidacijska aktivnost određena je u posijama tretiranima 12, 5 minuta pri 80 % amplitude, pri čemu je zabilježen porast od 25 % za ukupne fenole i 27 % za FRAP antioksidacijsku aktivnost. Optimizacija procesa pokazala je da UVI ovisi o vremenu tretmana, ali ne i o amplitudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nikolina Čukelj Mustač
(mentor)