Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 977439

UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA


Gudelj, Anamarija
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 977439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA
(INFLUENCE OF HIGH INTENSITY ULTRASOUND TREATMENT ON THE BIOACTIVE COMPOUNDS OF THE MILLET BRAN)

Autori
Gudelj, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2018

Stranica
48

Mentor
Čukelj, Nikolina

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, polifenoli, posije, proso, ultrazvuk visokog intenziteta
(antioxidant capacity, bran, millet, polyphenols, high intensity ultrasound)

Sažetak
Posije su nusproizvod procesa mljevenja žitarica i važan izvor vlakana, mikronutrijenata i fitokemikalija te im se pripisuju brojni povoljni učinci na zdravlje. U ovom radu ispitan je utjecaj tretmana ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) (400 W, 24 kHz) na učinkovitost oslobađanja bioaktivnih spojeva posija prosa i na njihov antioksidacijski kapacitet. Vodena suspenzija posija tretirana je 5, 12, 5 ili 20 minuta direktno uronjenom ultrazvučnom sondom (d = 22 mm) pri 60 %, 80 % ili 100 % amplitude, prema složenom centalnom planu pokusa. Ukupni slobodni polifenolni spojevi određeni su Folin- Ciocalteu, a antioksidacijska aktivnost ABTS, DPPH i FRAP metodama. U odnosu na kontrolni uzorak najviši udio ukupnih slobodnih polifenola i najveća antioksidacijska aktivnost određena je u posijama tretiranima 12, 5 minuta pri 80 % amplitude, pri čemu je zabilježen porast od 25 % za ukupne fenole i 27 % za FRAP antioksidacijsku aktivnost. Optimizacija procesa pokazala je da UVI ovisi o vremenu tretmana, ali ne i o amplitudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Čukelj Mustač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gudelj, Anamarija
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gudelj, A. (2018) 'UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gudelj, Anamarija}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, polifenoli, posije, proso, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA BIOAKTIVNE SPOJEVE POSIJA PROSA}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, polifenoli, posije, proso, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gudelj, Anamarija}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {antioxidant capacity, bran, millet, polyphenols, high intensity ultrasound}, title = {INFLUENCE OF HIGH INTENSITY ULTRASOUND TREATMENT ON THE BIOACTIVE COMPOUNDS OF THE MILLET BRAN}, keyword = {antioxidant capacity, bran, millet, polyphenols, high intensity ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font