Pregled bibliografske jedinice broj: 977431
Kulinarski elementi u ruskoj i hrvatskoj frazeologiji
Kulinarski elementi u ruskoj i hrvatskoj frazeologiji, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za kroatistiku i slavistiku, Zadar
CROSBI ID: 977431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kulinarski elementi u ruskoj i hrvatskoj frazeologiji
(Culinary elements in Russian and Croatian phraseology)
Autori
Karađole, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kroatistiku i slavistiku
Mjesto
Zadar
Datum
20.02
Godina
2015
Stranica
31
Mentor
Radčenko, Marina
Ključne riječi
Frazemi, ruski jezik, hrvatski jezik
(Idioms, Russian language, Croatian language)
Sažetak
Cilj ovog rada je analizirati i istaknuti sličnosti i razlike hrvatskih i ruskih frazema s kulinarskim elementima kojima se označavaju razne namirnice i različita hrana. Hrana kao frazeološka komponenta prisutna je u velikom broju frazema različitih jezika, pa tako i u hrvatskom i ruskom jeziku. U radu su predstavljeni ruski frazemi koji u sebi sadrže kulinarsku komponentu, od kruha do voća, činjenice koje su povezane s njihovim nastankom, tip frazeološke sveze, ali i ekvivalenti tih frazema u hrvatskom jeziku ukoliko ih ima. U radu su obrađeni frazemi koji se odnose na sljedeće prehrambene proizvode: боб, блин, гриб, лимон, изюм, картошка, каша, каштан, курица, молоко, мука, редька, рыба, свёкла, сыр, хлеб, яблокo. Ukupno je obrađeno 42 frazema.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija