Pregled bibliografske jedinice broj: 976851
Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima
Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim pripravcima, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 976851 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nalaz bakterije Escherichia coli u mesnim
pripravcima
(Findings of Escherichia coli in minced meat
products)
Autori
Robina, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Kozačinski, Lidija
Neposredni voditelj
Jurina, Kornelija
Ključne riječi
Escherichia coli, mesni pripravci
(Escherichia coli, minced meat products)
Sažetak
Mikrobiološka pretraga hrane jedan je od vrlo važnih procesa kontrole u proizvodnji i prometu hrane. Tako omogućavamo stavljanje sigurne hrane na tržište, ali i konzumaciju zdravstveno ispravnih namirnica te sprječavanje pojave bolesti koje se mogu prenijeti hranom kontaminiranom mikroorganizmima. U ovom radu pretraženo je 50 uzoraka mesnih pripravaka na nalaz bakterije Escherichia coli čiji dokaz ukazuje na fekalno zagađenje hrane. Samo u 8% uzoraka bakterija je dokazana u broju manjem od 500 cfu/g, što govori da su svi analizirani uzorci u ovom istraživanju pokazali zadovoljavajuće rezultate u odnosu na propisane mikrobiološke kriterije za hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)