Pregled bibliografske jedinice broj: 975370
Ljekovita svojstva gljiva
Ljekovita svojstva gljiva // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 6; 53-62 doi:10.31727/gzb.41.6.6 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 975370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ljekovita svojstva gljiva
(Medicinal propertis of mushrooms)
Autori
Širić, Ivan ; Han, Luka
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 41
(2018), 6;
53-62
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Basidiomycetes ; gljive ; hrana ; ljekovitost
(Basidiomycetes ; food ; medicinal propertis ; mushrooms)
Sažetak
Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima diljem Hrvatske. Danas su gljive popularna vrijedna hrana, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, siromašne su ugljikohidratima, mastima i natriju te ne sadrže kolesterol. Gljive sadrže važne hranjive tvari, uključujući selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteine i vlakna. Brojna istraživanja ukazuju blagotvorne učinke na zdravlje i liječenje nekih bolesti gljivama, kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, hipertenzije i visokog rizika od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti pojave raka i metastaza. Gljive djeluju antibakterijski, snizuju kolesterol i jačaju imunološki sustav te su važan izvori bioaktivnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts