Pregled bibliografske jedinice broj: 974473
Upotreba samoniklog bilja Đakovštine u prehrani i liječenju
Upotreba samoniklog bilja Đakovštine u prehrani i liječenju // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split, Hrvatska, 2018. str. 56-56 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 974473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba samoniklog bilja Đakovštine u prehrani i liječenju
(The use of wild plants in Đakovština area for food and healing)
Autori
Krstin, Ljiljana ; Eržić, Ivana ; Žuna Pfeiffer, Tanja ; Hmura, Marija ; Špoljarić Maronić, Dubravka ; Katanić, Zorana ; Bek, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - , 2018, 56-56
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
etnobotanika, jestivo bilje, ljekovito bilje, istočna Hrvatska
(ethnobotany, edible plants, medicinal plants, East Croatia)
Sažetak
Unatoč vrlo raznolikoj flori na području Hrvatske, danas se za prehranu i liječenje različitih oboljenja koristi svega nekoliko desetaka samoniklih biljnih vrsta. Istraživanje primjene samoniklog bilja provedeno je putem anketnog upitnika na uzorku od 26 ispitanika s područja Đakovštine, u razdoblju od studenog 2016. do srpnja 2017. godine. Ispitanici su bili većinom ženskog spola, srednjoškolskog obrazovanja i prosječne starosti 54 godine. Utvrđeno ja da ispitanici koriste ukupno 38 biljnih svojti iz 24 porodice, a najveći broj svojti pripada porodicama Rosaceae, Asteraceae i Lamiaceae. Većina ispitanika upotrebljava bazgu, pasju ružu (šipak), koprivu, maslačak, kamilicu i gospinu travu. Najčešće prikupljaju i koriste listove i cvjetove, a od prikupljenog biljnog materijala izrađuju različite pripravke kao što su čajevi, masti, tinkture, macerati, sirupi, sokovi, likeri ili rakije. Pojedine biljne svojte koriste u obliku džemova, salata, i začina za prehranu, dok većinu biljaka koriste za jačanje organizma, liječenje respiratornih, gastrointestinalnih, dermatoloških i uroloških bolesti te za jačanje i regulaciju kardiovaskularnog sustava. Kako bi se dobili potpuniji podatci o tradicionalnoj upotrebi samoniklog bilja na području Đakovštine potrebna su daljnja istraživanja čiji će rezultati poslužiti u očuvanju i široj primjeni značajnih biljnih svojti ovog dijela Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Zorana Katanić
(autor)
Nikolina Bek
(autor)
Tanja Žuna Pfeiffer
(autor)
Ljiljana Krstin
(autor)
Dubravka Špoljarić Maronić
(autor)