Pregled bibliografske jedinice broj: 974033
Salicilna kiselina - lijek sa različitim ljekovitim svojstvima
Salicilna kiselina - lijek sa različitim ljekovitim svojstvima // Veterinarska stanica, 49 (2018), 6; 413-422 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 974033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Salicilna kiselina - lijek sa različitim ljekovitim svojstvima
(Salicylic acid - a medicine with various healing properties)
Autori
Varga, Ines ; Božić Luburić, Đurđica ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Bilandžić, Nina
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 49
(2018), 6;
413-422
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
salicilna kiselina ; kora vrbe ; biljni hormon ; aditiv ; hrana ; mlijeko i mliječni proizvodi
(salicylic acid ; willow crust ; plant hormone ; additive ; food ; milk and dairy products)
Sažetak
Salicilati predstavljaju skupinu najčešće korištenih lijekova za ublažavanje boli, snižavanje temperature te smanjenje upale. Najvažniji predstavnik ove skupine je proizvedeni salicilat acetilsalicilna kiselina poznatiji pod nazivom AspirinTM, jedan od najprodavanijih lijekova na tržištu. Osnovna supstanca salicilata je salicilna kiselina koja je pronađena je u kori vrbe, ali i u drugim biljkama poput prave končare te u voću, povrću, začinima i slično. Salicilna kiselina je biljni hormon i nalazi se u biljci u dva različita oblika: slobodni i vezani. Sudjeluje u različitim procesima (fotosinteza, klijanje, cvjetanje, respiracija, starenje, obrana biljke i slično). Koristi se u farmaceutskoj industriji u pripremi acetilsalicilne kiseline i kozmetičkoj industriji u kremama za liječenje bradavica, žuljeva, akni i različitih drugih kožnih promjena. Uvelike se primijenjuje kao antiseptik i keratolitik. Zajedno s ostalim salicilatima može se naći u različitim prehrambenim proizvodima. Salicilna kiselina se često može naći u mlijeku i mliječnim proizvodima gdje se koristi kao konzervans. Sirovo meso ima vrlo nisku razinu salicilata dok u jajima nisu pronađeni salicilati. Međutim, većina žitarica sadržava znatne količine salicilata. Utvrđeno je da kuhanje ima značajan utjecaj na sadržaj salicilata u prehrambenim proizvodima. Kuhanjem graha, brokule ili cvjetače utvrđen je znatno manji sadržaj salicilata nego u sirovom povrću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts