Pregled bibliografske jedinice broj: 973320
Hranidbena vrijednost sijena s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sjeverozapadne Hrvatske
Hranidbena vrijednost sijena s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sjeverozapadne Hrvatske // Agronomski glasnik, 80 (2018), 2; 107-116 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 973320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost sijena s obiteljskih
poljoprivrednih gospodarstava sjeverozapadne
Hrvatske
(The nutritive value of hay from the family farms
of northwestern Croatia)
Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Čačić, Ivana ; Kiš, Goran ; Lukšić, Božica ; Papac, Mateo
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 80
(2018), 2;
107-116
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sijeno, NIR spektroskopija, hranjivost, kemijski sastav
(hay, NIR spectroscopy, nutrition, feeding value)
Sažetak
Sušenjem biljne mase kroz vegetacijsku sezonu proizvodi se suha voluminozna krma ili sijeno. Hranidbena vrijednost krme je ovisna o koncentraciji hranjiva u suhoj tvari (ST) te potencijalnoj konzumaciji krme što zajedno uvjetuje proizvodnost životinja. Cilj rada bio je procijeniti hranidbenu vrijednost dviju skupina uzoraka sijena prikupljenih s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) sjeverozapadne Hrvatske u vremenu od 2011. do 2013. godine (skupina 1) i u vremenu od 2014. do 2016. godine (skupina 2). Uzorci su NIR spektroskopijom analizirani na osnovne kemijske parametre hranjivosti. Utvrđeno je da su uzorci skupine 1 (SK 1) sadržavali više (P<0, 001) sirovih bjelančevina (SB), ugljikohidrata topivih u vodi (UTV), metaboličke energije (ME) i imali su veću probavljivost organske tvari (OT) u ST (D-vrijednost) u usporedbi s uzorcima skupine 2 (SK 2). Uzorci SK 2 su sadržavali više OT (P<0, 001) u usporedbi s uzorcima SK 1. Zaključeno je da su istraživani uzorci sijena bili osrednje do niske kvalitete. Razlozi za navedeno mogu biti brojni, ali u ovom istraživanju se s obzirom na vrijednosti istraživanih parametara hranjivosti te poznavajući klimatske prilike područja, vjerojatno radi o kasnijem roku košnje tratine za proizvodnju sijena visoke hranjivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb