Pregled bibliografske jedinice broj: 97332
Primjena neizrazitog modeliranja i optimiranja u planiranju društvene prehrane
Primjena neizrazitog modeliranja i optimiranja u planiranju društvene prehrane, 2002., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 97332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena neizrazitog modeliranja i optimiranja u planiranju društvene prehrane
(Application of fuzzy modelling and optimisation in boarding school meal planning)
Autori
Gajdoš, Jasenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2002
Stranica
229
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Neposredni voditelj
Kurtanjek, Želimir
Ključne riječi
modeliranje; funkcije pripadnosti neizrazitom skupu; neizrazita logika; prehrana; učenički domovi
(modelling; fuzzy functions; fuzzy logic; nutrition; boarding school)
Sažetak
U radu su provedene analize energetskog i nutritivnog sadržaja u 39 učeničkih domova u Hrvatskoj. Obavljena su i antropometrijska mjerenja učenika koji su smješteni u učeničke domove. Ukupno je izmjereno 3087 djevojaka i mladića u dobi 14-18 godina. Također je provedena multiregresijska analiza između antropometrijskih i prehrambenih značajki. Predložen je više-varijabilni linearni model koji sadržava parametre prehrambenih veličina (zasebno energija ili sveukupni nutritivni unos) za razinu značajnosti p<0.05. Navedeni linearni modeli nutritivnog unosa određeni iz jelovnika učeničkih domova pokazuju značajnu pozitivnu korelaciju s promatranim antropometrijskim veličinama. U energetskom unosu i nutritivnom udjelu obroka u različitim učeničkim domovima istog tipa zamjetne su značajne razlike koje ukazuju na činjenicu da nepravilno planiranje jelovnika može uzrokovati pretilost, što povećava i mogućnost srčanih tegoba i sl. Primijenjena je metoda modeliranja za funkcije pripadnosti neizrazitim skupovima. U radu su optimirani jelovnici za prehranu učenika smještenih u učeničkim domovima. Za promatrane modele prosječna PV značajka služi kao pokazatelj raznovrsnosti prehrane i zadovoljenje stupnja preferencije te RDA preporuka. U radu je primijenjeno i optimiranje s više funkcija cilja (tzv. Paretov optimum), te su osim glavnog zahtjeva, zahtjeva nutritivne kakvoće, kao funkcije cilja uključene i minimalna cijena obroka te maksimalna preferencija prema obrocima i jelovnicima. Rezultati optimiranja primjenom neizrazite logike pokazuju vrlo dobre rezultate jer nude skup podataka iz kojeg se može proizvoljno izabrati više optimalnih rješenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija