Pregled bibliografske jedinice broj: 972807
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva // 7. međunarodni znanstveno-stručni skup Voda za sve / Habuda-Stanić, Mirna ; Šiljeg, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 177-187 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 972807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva
(Water preparation for industrial brewing)
Autori
Lončarić, Ante ; Kovač, Tihomir ; Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
7. međunarodni znanstveno-stručni skup Voda za sve
/ Habuda-Stanić, Mirna ; Šiljeg, Mario - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 177-187
ISBN
978-953-7005-48-1
Skup
7. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 7th International Scientific and Professional Conference: Water for all
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.03.2017. - 10.03.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pivarstvo ; tehnološka voda ; obrada vode
(brewing ; industrial water ; water treatment)
Sažetak
Voda je vrlo važna sirovina za proizvodnju piva jer pivo sadrži 85 – 95 % vode. Prema Pravilniku o temeljnim zahtjevima za pivo i pivu slične proizvode (NN 6/98), tehnološka voda koja se koristi za proizvodnju piva mora u fizikalnom, kemijskom i mikrobiološkom smislu odgovarati kvaliteti vode za piće, čije karakteristike su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13). Kako bi pivovare bile neovisne o gradskim vodovodima često imaju svoje vlastite izvore - bunare. U prirodnim vodama uvijek postoje određene količine raznih otopljenih tvari. Ovisno o otopljenim mineralnim tvarima, vode se dijele na meke, srednje tvrde i tvrde. Tehnologija obrade voda u pivarstvu je vrlo važna jer kvaliteta, odnosno vrsta piva značajno ovisi o njoj, stoga u većini slučajeva pivovare provode obradu vode u svrhu dobivanja tehnološke vode za proizvodnju piva određenih karakteristika. Kada govorimo o obradi vode u pivovarama s vlastitim izvorima vode koje sadržavaju veće količine željeza, mangana i arsena, tada bi obrada vode svakako uključivala uklanjanje manganovih odnosno feratnih bikarbonata putem pješčanih filtera i aeracije ; uništavanje mikroorganizama doziranjem klora, uklanjanje slobodnog klora i ostalih primjesa adsorpcijom na aktivnom ugljenu te pročišćavanje vode putem membranskih metoda odnosno mikrofiltracije, nanofiltracije i reverzne osmoze. Navedenom obradom vode može se dobiti voda s optimalnim vrijednostima koja je spremna za proizvodnju piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ante Lončarić
(autor)
Tihomir Kovač
(autor)
Mirna Habuda-Stanić
(autor)
Marija Stjepanović
(autor)