Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 972807

Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva


Lončarić, Ante; Kovač, Tihomir; Nujić, Marija; Habuda-Stanić, Mirna
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva // 7. međunarodni znanstveno-stručni skup Voda za sve / Habuda-Stanić, Mirna ; Šiljeg, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 177-187 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 972807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva
(Water preparation for industrial brewing)

Autori
Lončarić, Ante ; Kovač, Tihomir ; Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
7. međunarodni znanstveno-stručni skup Voda za sve / Habuda-Stanić, Mirna ; Šiljeg, Mario - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 177-187

ISBN
978-953-7005-48-1

Skup
7. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 7th International Scientific and Professional Conference: Water for all

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.03.2017. - 10.03.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pivarstvo ; tehnološka voda ; obrada vode
(brewing ; industrial water ; water treatment)

Sažetak
Voda je vrlo važna sirovina za proizvodnju piva jer pivo sadrži 85 – 95 % vode. Prema Pravilniku o temeljnim zahtjevima za pivo i pivu slične proizvode (NN 6/98), tehnološka voda koja se koristi za proizvodnju piva mora u fizikalnom, kemijskom i mikrobiološkom smislu odgovarati kvaliteti vode za piće, čije karakteristike su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13). Kako bi pivovare bile neovisne o gradskim vodovodima često imaju svoje vlastite izvore - bunare. U prirodnim vodama uvijek postoje određene količine raznih otopljenih tvari. Ovisno o otopljenim mineralnim tvarima, vode se dijele na meke, srednje tvrde i tvrde. Tehnologija obrade voda u pivarstvu je vrlo važna jer kvaliteta, odnosno vrsta piva značajno ovisi o njoj, stoga u većini slučajeva pivovare provode obradu vode u svrhu dobivanja tehnološke vode za proizvodnju piva određenih karakteristika. Kada govorimo o obradi vode u pivovarama s vlastitim izvorima vode koje sadržavaju veće količine željeza, mangana i arsena, tada bi obrada vode svakako uključivala uklanjanje manganovih odnosno feratnih bikarbonata putem pješčanih filtera i aeracije ; uništavanje mikroorganizama doziranjem klora, uklanjanje slobodnog klora i ostalih primjesa adsorpcijom na aktivnom ugljenu te pročišćavanje vode putem membranskih metoda odnosno mikrofiltracije, nanofiltracije i reverzne osmoze. Navedenom obradom vode može se dobiti voda s optimalnim vrijednostima koja je spremna za proizvodnju piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Lončarić, Ante; Kovač, Tihomir; Nujić, Marija; Habuda-Stanić, Mirna
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva // 7. međunarodni znanstveno-stručni skup Voda za sve / Habuda-Stanić, Mirna ; Šiljeg, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 177-187 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Lončarić, A., Kovač, T., Nujić, M. & Habuda-Stanić, M. (2018) Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva. U: Habuda-Stanić, M. & Šiljeg, M. (ur.)7. međunarodni znanstveno-stručni skup Voda za sve.
@article{article, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Kova\v{c}, Tihomir and Nuji\'{c}, Marija and Habuda-Stani\'{c}, Mirna}, year = {2018}, pages = {177-187}, keywords = {pivarstvo, tehnolo\v{s}ka voda, obrada vode}, isbn = {978-953-7005-48-1}, title = {Priprema tehnolo\v{s}ke vode za industrijsku proizvodnju piva}, keyword = {pivarstvo, tehnolo\v{s}ka voda, obrada vode}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Kova\v{c}, Tihomir and Nuji\'{c}, Marija and Habuda-Stani\'{c}, Mirna}, year = {2018}, pages = {177-187}, keywords = {brewing, industrial water, water treatment}, isbn = {978-953-7005-48-1}, title = {Water preparation for industrial brewing}, keyword = {brewing, industrial water, water treatment}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font