Pregled bibliografske jedinice broj: 972355
Antioksidansi u medu
Antioksidansi u medu, 2018., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 972355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi u medu
(Antioxidants in honey)
Autori
Minarik, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Bešlo, Drago
Neposredni voditelj
Bešlo, Drago
Ključne riječi
pčelarstvo ; med ; antioksidativni kapacitet ; DPPH ; Folin-Ciocalteu
(beekeeping ; honey ; antioxidant activity ; DPPH ; Folin-Ciocalteu)
Sažetak
Pčelarstvo je grana poljoprivrede, koja se bavi uzgojem pčela radi dobivanja pčelinjih proizvoda. Fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva tih proizvoda ovise o biološkom i geografskom porijeklu medonosnih biljaka, te sposobnosti pčelara da te proizvode pravilno sakupi i skladišti. Kroz povijest, med je poznat kao ljekovita prehrambena namirnica, a razvojem tehnologije istražuju se pojedine komponente meda i spojevi, koji medu daju ta ljekovita svojstva. Pčele sakupljaju nektar i probavnim enzimima ga pretvaraju u med koji služi za prehranu zajednice. S obzirom na porijeklo nastanka meda postoje cvjetni med, medljikovac i miješani med. U ovom radu, rađene su kemijske i spektrofotometrijske metode na različitim uzorcima meda, radi određivanja antioksidativnog kapaciteta3 raznih tipova meda od različitih proizvođača metodom DPPH4 (2, 2- difenil-1-pikrilhidrazil) i Folin-Ciocalteu reagensom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti