Pregled bibliografske jedinice broj: 972353
Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda
Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda, 2018., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 972353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda
(Physical, chemical and antioxidant properties of
honey)
Autori
Ana-Marija, Crnoja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.06
Godina
2018
Stranica
67
Mentor
Bešlo, Drago
Neposredni voditelj
Bešlo, Drago
Ključne riječi
med ; pH meda ; ukupni fenoli ; antioksidativni kapacitet
(honey ; honey pH ; phenols ; antioxidant activity)
Sažetak
Med je gusta viskozna tekućina čija boja varira u rasponu od svijetlo žute do tamno smeđe. Med i proizvodi od meda koriste se u ljudskoj prehrani odavnina. Osim u prehrani med se koristio i u medicini svrhe. Karakteristična svojstva meda, kemijska, fizikalna i senzorna ovise o vrsti meda, botaničkom podrijetlu i klimatu u kojem je nastao te o vrsti i količini pčelinje ispaše. Različiti medovi imaju različita fizikalna svojstva, no ona mogu biti narušena patvorenjem kao i kemijska svojstva. Naime, određivanjem kemijskih svojstava kao što su pH, električna provodljivost, udio vode i pepela, te fizikalnih svojstava kao što su kristalizacija meda moguće je odrediti kvalitetu meda. Med ima antibaktericidno i antioksidativno djelovanje, zahvaljujući prisustvu polifenola i antioksidansa u medu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti