Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 972353

Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda


Ana-Marija, Crnoja
Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda, 2018., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 972353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda
(Physical, chemical and antioxidant properties of honey)

Autori
Ana-Marija, Crnoja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.06

Godina
2018

Stranica
67

Mentor
Bešlo, Drago

Neposredni voditelj
Bešlo, Drago

Ključne riječi
med ; pH meda ; ukupni fenoli ; antioksidativni kapacitet
(honey ; honey pH ; phenols ; antioxidant activity)

Sažetak
Med je gusta viskozna tekućina čija boja varira u rasponu od svijetlo žute do tamno smeđe. Med i proizvodi od meda koriste se u ljudskoj prehrani odavnina. Osim u prehrani med se koristio i u medicini svrhe. Karakteristična svojstva meda, kemijska, fizikalna i senzorna ovise o vrsti meda, botaničkom podrijetlu i klimatu u kojem je nastao te o vrsti i količini pčelinje ispaše. Različiti medovi imaju različita fizikalna svojstva, no ona mogu biti narušena patvorenjem kao i kemijska svojstva. Naime, određivanjem kemijskih svojstava kao što su pH, električna provodljivost, udio vode i pepela, te fizikalnih svojstava kao što su kristalizacija meda moguće je odrediti kvalitetu meda. Med ima antibaktericidno i antioksidativno djelovanje, zahvaljujući prisustvu polifenola i antioksidansa u medu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Bešlo (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Ana-Marija, Crnoja
Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda, 2018., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Ana-Marija, C. (2018) 'Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ana-Marija, Crnoja}, year = {2018}, pages = {67}, keywords = {med, pH meda, ukupni fenoli, antioksidativni kapacitet}, title = {Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda}, keyword = {med, pH meda, ukupni fenoli, antioksidativni kapacitet}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ana-Marija, Crnoja}, year = {2018}, pages = {67}, keywords = {honey, honey pH, phenols, antioxidant activity}, title = {Physical, chemical and antioxidant properties of honey}, keyword = {honey, honey pH, phenols, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font