Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 972196

In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza


Horčička, Marina
In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 972196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza
(In vivo digestibility of fibers in growing beef cattle feed ensiled rehydrated maize grain)

Autori
Horčička, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.12

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
tov junadi ; probavljivost vlakana ; silirano rehidrirano zrno kukuruza
(beef cattle , fiber digestibility , ensiled rehydrated maize grain)

Sažetak
Kukuruzni škrob iz silaže cijele biljke i silaže zrna je glavni izvor energije u tovu junadi. Siliranje povisuje razgradnju škroba zrna u buragu i probavljivost u tankom crijevu čime se povisuje energetska vrijednost, a moguće je silirati i suho zrno nakon postupka rehidracije. S obzirom da povišena razgradnja škroba može utjecati na probavljivost vlakana, cilj ovog istraživanja je bio usporediti probavljivost vlakana u junadi hranjene škrobom istog hibrida kukuruza u formi suhog ili siliranog rehidriranog zrna kukuruza. Zrno hibrida Bc 572 rehidrirano je do 32% vlage i silirano uz dodatak komercijalnog inokulanta. Pokus je proveden na četiri tovna juneta simentalske pasmine slične težine i starosti, koja su bila raspoređena na obrok sa suhim zrnom i siliranim rehidriranim zrnom kukuruza prema cross- over dizajnu u dva perioda od po 17 dana. Kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)- oksid. Junad hranjena obrokom sa siliranim rehidriranim zrnom kukuruza u usporedbi sa obrokom sa suhim zrnom je imala manju probavljivost (P≤0, 05) suhe tvari (57, 16% vs. 60, 21%) i osobito neutralnih detergent vlakana (45, 54% vs. 57, 08%). Tretman sa siliranim rehidriranim zrnom kukuruza nije imao značajan utjecaj na pH fecesa kao pokazatelja acidoze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horčička, Marina
In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Horčička, M. (2018) 'In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hor\v{c}i\v{c}ka, Marina}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {tov junadi, probavljivost vlakana, silirano rehidrirano zrno kukuruza}, title = {In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza}, keyword = {tov junadi, probavljivost vlakana, silirano rehidrirano zrno kukuruza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hor\v{c}i\v{c}ka, Marina}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {beef cattle , fiber digestibility , ensiled rehydrated maize grain}, title = {In vivo digestibility of fibers in growing beef cattle feed ensiled rehydrated maize grain}, keyword = {beef cattle , fiber digestibility , ensiled rehydrated maize grain}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font