Pregled bibliografske jedinice broj: 972196
In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza
In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 972196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi
hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza
(In vivo digestibility of fibers in growing beef
cattle feed ensiled rehydrated maize grain)
Autori
Horčička, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2018
Stranica
44
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
tov junadi ; probavljivost vlakana ; silirano rehidrirano zrno kukuruza
(beef cattle , fiber digestibility , ensiled rehydrated maize grain)
Sažetak
Kukuruzni škrob iz silaže cijele biljke i silaže zrna je glavni izvor energije u tovu junadi. Siliranje povisuje razgradnju škroba zrna u buragu i probavljivost u tankom crijevu čime se povisuje energetska vrijednost, a moguće je silirati i suho zrno nakon postupka rehidracije. S obzirom da povišena razgradnja škroba može utjecati na probavljivost vlakana, cilj ovog istraživanja je bio usporediti probavljivost vlakana u junadi hranjene škrobom istog hibrida kukuruza u formi suhog ili siliranog rehidriranog zrna kukuruza. Zrno hibrida Bc 572 rehidrirano je do 32% vlage i silirano uz dodatak komercijalnog inokulanta. Pokus je proveden na četiri tovna juneta simentalske pasmine slične težine i starosti, koja su bila raspoređena na obrok sa suhim zrnom i siliranim rehidriranim zrnom kukuruza prema cross- over dizajnu u dva perioda od po 17 dana. Kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)- oksid. Junad hranjena obrokom sa siliranim rehidriranim zrnom kukuruza u usporedbi sa obrokom sa suhim zrnom je imala manju probavljivost (P≤0, 05) suhe tvari (57, 16% vs. 60, 21%) i osobito neutralnih detergent vlakana (45, 54% vs. 57, 08%). Tretman sa siliranim rehidriranim zrnom kukuruza nije imao značajan utjecaj na pH fecesa kao pokazatelja acidoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)