Pregled bibliografske jedinice broj: 972192
Kumis - mliječni šampanjac
Kumis - mliječni šampanjac // Mljekarska revija Mlijeko i ja, 27 (2018), 1; 22-23 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 972192 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kumis - mliječni šampanjac
(Kumis - milk champagne)
Autori
Delaš, Ivančica
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja (1846-8268) 27
(2018), 1;
22-23
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mlijeko kobile, kumis
(mare milk, kumis)
Sažetak
Kumis je fermentirani mliječni proizvod sličan kefiru, ali još uvijek prilično nepoznat u našim krajevima, vjerojatno zato što se proizvodi od kobiljeg mlijeka. Zbog kiselkastog okusa djeluje osvježavajuće, a sadržaj alkohola može doseći 2, 5 vol %, dodatnom destilacijom i više, što ga svrstava u slaba alkoholna pića. Dodamo li tome mjehuriće zbog prisutnog CO2, ne čudi što ga neki nazivaju mliječnim šampanjcem.
Izvorni jezik
Hrvatski