Pregled bibliografske jedinice broj: 972134
Primjena kvasca Saccharomyces cerevisiae u biotehnološkoj proizvodnji
Primjena kvasca Saccharomyces cerevisiae u biotehnološkoj proizvodnji, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 972134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kvasca Saccharomyces cerevisiae u biotehnološkoj proizvodnji
(The use of Saccharomyces cerevisiae in biotechnological production)
Autori
Guberac, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Velić, Natalija
Ključne riječi
kvasci ; Saccharomyces cerevisiae ; biotehnološka proizvodnja
(yeast ; Saccharomyces cerevisiae ; biotechnological production)
Sažetak
Pretpostavlja se kako su kvasci iz roda Saccharomyces najstariji komercijalno korišteni mikroorganizmi. Najznačajniji predstavnik ovog roda je kvasac Saccharomyces cerevisiae, koji je najčešće korišten kvasac u biotehnološkoj proizvodnji. Različiti sojevi ovog kvasca upotrebljavaju se u proizvodnji piva, vina, jakih alkoholnih pića, etanola (biogoriva), enzima, biofarmaceutika te u pekarstvu. Ovaj kvasac ujedno je i temeljni modelni organizam za proučavanje eukariotske stanice, koji se odlikuje jedostavnim i jeftinim uzgojem i lakom genetičkom manipulacijom. Cilj rada je dati prikaz osnovnih svojstava kvasca S. cerevisiae te njegove primjene u biotehnološkoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija