Pregled bibliografske jedinice broj: 971222
Upotreba polena u dodacima prehrani
Upotreba polena u dodacima prehrani // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima / Jašić, Midhat (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018. str. 69-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 971222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba polena u dodacima prehrani
(Use of Pollen in Food Supplements)
Autori
Dedić, Lejla ; Jašić, Midhat ; Čačić Kenjerić, Daniela ; Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
/ Jašić, Midhat - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2018, 69-70
Skup
3. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 17.11.2018. - 18.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polen, dodatak prehrani
(pollen, food supplements)
Sažetak
Polen je supstanca veoma bogata aktivnim komponenatama iz grupe polifenola, flavonoida, karotenoida i drugih. Aktivni sastojci su često "zarobljeni" u spoljašnjem omotaču polenovog zrna koji je veoma otporan i teško se raspada. Zbog toga je neophodno pripremiti preparat koji će dati veću iskoristivost polena iz unutrašnjeg dijela zrna. Cilj rada bio je ustanoviti postojeći nivo i mogućnosti primjene polena kao prehrambenog i farmaceutskog proizvoda u različitim dodacima prehrani. Polen se nakon prikupljanja mora osušiti i pripremiti za daljnju upotrebu. Najbolje rezultate daje sušenje u vakuumu i liofilizacija. Svježi polen odgovarajuće higijense kvalitete može se direktno koristiti u nekim vrstama pripravaka kao što su kombinacije s medom. Ljekovita svojstva polena ovise i o njegovom porijeklu i stupnju monoflornosti. Monoflorni polen je moguće dobiti od suncokreta, uljane repice i kestena. U pčelarstvu je najčešće pristuan poliflorni polen. Dodaci prehrani mogu se kombinirati sa medom, propolisom, matičnom mliječi ali i različitim tinkturama ljekovitog i začinskog bilja. Formulacija dodataka prehrani treba biti sukladna postojećoj legislativi i medicinskim tvrdnjama zasnovanim na dolazima. Izuzetno je značajan način pripreme i aplikacije polena za njegovu efikasnost aktivnih principa. Ljekovito djelovanje polena bazirano je na hemiji cvjetova biljaka od koje polen potiče, te se na toj bazi postavljaju nutritivne i zdravstvene tvrdnje dodataka prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek