Pregled bibliografske jedinice broj: 971053
Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju
Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 971053 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju
(Denaturation of myofibrillar proteins by freezing and storing at subzero temperatures)
Autori
Čalošević, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
15
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
mišićno vlakno ; miofibrilarni proteini ; niska temperatura ; denaturacija proteina
(muscle fiber ; myofibrillar proteins ; low temperature ; protein denaturation)
Sažetak
Miofibrilarni proteini su proteini poprečno prugastih mišićnih vlakana koji su topljivi u otopinama soli. Skladištenje i konzerviranje pri niskim temperaturama jedna je od najučinkovitijih i najčešćih metoda za što duže održavanje trajnosti i stabilnosti mesnog proizvoda, a u ovom radu je opisano i kakve se negativne promjene događaju u tim uvjetima. Mehanizam denaturacije miofibrilarnih proteina pri niskim temperaturama se može usporediti sa mehanizmom denaturacije proteina dehidratacijom jer u oba slučaja dolazi do migracije vode iz okruženja proteina. Vodikove veze prisutne u vodi stabiliziraju proteine, i svaka promjena u mreži vodikovih veza, uz prisutnost drugih čimbenika kao što su sniženi pH i velike količine soli dovodi do intramolekularnih intrakcija u proteinu i promjene trodimenzionalne strukture proteina odn. denaturacije. Denaturacija proteina ima veliku ulogu u smanjenju kvalitete ribljih i mesnih prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)