Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 971053

Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju


Čalošević, Anja
Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 971053 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju
(Denaturation of myofibrillar proteins by freezing and storing at subzero temperatures)

Autori
Čalošević, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
15

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
mišićno vlakno ; miofibrilarni proteini ; niska temperatura ; denaturacija proteina
(muscle fiber ; myofibrillar proteins ; low temperature ; protein denaturation)

Sažetak
Miofibrilarni proteini su proteini poprečno prugastih mišićnih vlakana koji su topljivi u otopinama soli. Skladištenje i konzerviranje pri niskim temperaturama jedna je od najučinkovitijih i najčešćih metoda za što duže održavanje trajnosti i stabilnosti mesnog proizvoda, a u ovom radu je opisano i kakve se negativne promjene događaju u tim uvjetima. Mehanizam denaturacije miofibrilarnih proteina pri niskim temperaturama se može usporediti sa mehanizmom denaturacije proteina dehidratacijom jer u oba slučaja dolazi do migracije vode iz okruženja proteina. Vodikove veze prisutne u vodi stabiliziraju proteine, i svaka promjena u mreži vodikovih veza, uz prisutnost drugih čimbenika kao što su sniženi pH i velike količine soli dovodi do intramolekularnih intrakcija u proteinu i promjene trodimenzionalne strukture proteina odn. denaturacije. Denaturacija proteina ima veliku ulogu u smanjenju kvalitete ribljih i mesnih prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Čalošević, Anja
Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čalošević, A. (2018) 'Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}alo\v{s}evi\'{c}, Anja}, year = {2018}, pages = {15}, keywords = {mi\v{s}i\'{c}no vlakno, miofibrilarni proteini, niska temperatura, denaturacija proteina}, title = {Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladi\v{s}tenjem u smrznutom stanju}, keyword = {mi\v{s}i\'{c}no vlakno, miofibrilarni proteini, niska temperatura, denaturacija proteina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}alo\v{s}evi\'{c}, Anja}, year = {2018}, pages = {15}, keywords = {muscle fiber, myofibrillar proteins, low temperature, protein denaturation}, title = {Denaturation of myofibrillar proteins by freezing and storing at subzero temperatures}, keyword = {muscle fiber, myofibrillar proteins, low temperature, protein denaturation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font