Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 971049

Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta)


Janjatović, Gorana
Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 971049 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta)
(Spices used in production of ham (prosciutto))

Autori
Janjatović, Gorana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.09

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
pršut ; začini ; ružmarin ; korijander ; lovor ; papar ; paprika
(prosciutto ; spices ; rosemary ; coriander ; bay leaf , pepper)

Sažetak
Pršut je jedan od najcjenjenijih i najkvalitetnijih tradicionalnih proizvoda Republike Hrvatske. Povoljna klima i stoljetna tradicija omogućile su popularnost pršuta ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. U Republici Hrvatskoj se proizvodnja pršuta veže za priobalno područje posebice Dalmaciju i Istru. Tradicionalno se proizvod Dalmatinski, Drniški, Istarski pršut i Krčki, čija je kvaliteta već stoljećima neupitna. U proizvodnji pršuta kao začini koriste se češnjak, crvena paprika, papar, lovorov list, ružmarin i dr. Za razliku od trajnih (fermentiranih) kobasica konzervirajuće djelovanje začina, posebice antioksidativno, ograničeno je na površinski sloj otvorenog dijela pršuta s kojeg je skinuta koža i u koji se utrljava suha salamura. Začini se primarno koriste u proizvodnji pršuta radi poboljšanja senzorskih svojstava (arome i boje proizvoda), što znači da svaki od njih ima drugačiju i kompleksniju kemijsku strukturu, drugačiji način proizvodnje i uzgoja kao i oblik u kojem se koristi (suhi, mljeveni ili kao eterična ulja).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Janjatović, Gorana
Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Janjatović, G. (2018) 'Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Janjatovi\'{c}, Gorana}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {pr\v{s}ut, za\v{c}ini, ru\v{z}marin, korijander, lovor, papar, paprika}, title = {Za\v{c}ini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje \v{s}unki (pr\v{s}uta)}, keyword = {pr\v{s}ut, za\v{c}ini, ru\v{z}marin, korijander, lovor, papar, paprika}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Janjatovi\'{c}, Gorana}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {prosciutto, spices, rosemary, coriander, bay leaf , pepper}, title = {Spices used in production of ham (prosciutto)}, keyword = {prosciutto, spices, rosemary, coriander, bay leaf , pepper}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font