Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 971048

Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda


Perko, Tea
Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 971048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda
(Spice Application in Production Technology of Croatian Traditional Meat Products)

Autori
Perko, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
23

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
začin ; tradicionalni mesni proizvodi ; oznaka zemljopisnog podrijetla ; oznaka izvornosti
(spice ; traditional meat products ; geographical label ; origin label)

Sažetak
U ovom radu prikazana je primjena začina te njihovo djelovanje na senzorska svojstva, sigurnost te kvalitetu hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda. Zbog zemljopisnog položaja i klimatskih uvjeta te duge tradicije i bogate kulture Hrvatska posjeduje velik broj autohtonih prehrambenih proizvoda, posebice proizvoda proizvedenih od mesa uz primjenu začina kao što su različite vrste trajnih fermentiranih kobasica i pršuta. Hrvatski tradiconalni proizvodi štite se, kao intelektualno vlasništvo, oznakom zemljopisnog podrijetla i oznakom izvornosti. Ministarstvo poljoprivrede nadležno je za izdavanje oznaka (NN br. 65/15). Oznake doprinose gospodarskom razvoju, naročito ruralnim područjima te očuvanju specifične, tradicionalne proizvodnje mesnih proizvoda. Najčešće korišteni začini su papar, začinska mljevena paprika i češnjak. Doprinose organoleptičkim svojstvima proizvoda, dodaju se zbog mirisa i okusa. Osnovna uloga začina je što imaju konzervirajuće djelovanje i time sprječavaju nepoželjan razvoj mikroorganizama i bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Perko, Tea
Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Perko, T. (2018) 'Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perko, Tea}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {za\v{c}in, tradicionalni mesni proizvodi, oznaka zemljopisnog podrijetla, oznaka izvornosti}, title = {Primjena za\v{c}ina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {za\v{c}in, tradicionalni mesni proizvodi, oznaka zemljopisnog podrijetla, oznaka izvornosti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perko, Tea}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {spice, traditional meat products, geographical label, origin label}, title = {Spice Application in Production Technology of Croatian Traditional Meat Products}, keyword = {spice, traditional meat products, geographical label, origin label}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font