Pregled bibliografske jedinice broj: 971048
Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda
Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 971048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda
(Spice Application in Production Technology of Croatian Traditional Meat Products)
Autori
Perko, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
23
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
začin ; tradicionalni mesni proizvodi ; oznaka zemljopisnog podrijetla ; oznaka izvornosti
(spice ; traditional meat products ; geographical label ; origin label)
Sažetak
U ovom radu prikazana je primjena začina te njihovo djelovanje na senzorska svojstva, sigurnost te kvalitetu hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda. Zbog zemljopisnog položaja i klimatskih uvjeta te duge tradicije i bogate kulture Hrvatska posjeduje velik broj autohtonih prehrambenih proizvoda, posebice proizvoda proizvedenih od mesa uz primjenu začina kao što su različite vrste trajnih fermentiranih kobasica i pršuta. Hrvatski tradiconalni proizvodi štite se, kao intelektualno vlasništvo, oznakom zemljopisnog podrijetla i oznakom izvornosti. Ministarstvo poljoprivrede nadležno je za izdavanje oznaka (NN br. 65/15). Oznake doprinose gospodarskom razvoju, naročito ruralnim područjima te očuvanju specifične, tradicionalne proizvodnje mesnih proizvoda. Najčešće korišteni začini su papar, začinska mljevena paprika i češnjak. Doprinose organoleptičkim svojstvima proizvoda, dodaju se zbog mirisa i okusa. Osnovna uloga začina je što imaju konzervirajuće djelovanje i time sprječavaju nepoželjan razvoj mikroorganizama i bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)