Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 971046

Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa


Jaković, Marina
Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 971046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa
(Cryoprotection of myofibrillar meat proteins)

Autori
Jaković, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
26

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
krioprotektori ; zamrzavanje ; miofibrilarni proteini ; meso
(cryoprotection ; freezing ; myofibrillar proteins ; meat)

Sažetak
Radi sprečavanja denaturacije i očuvanja sposobnosti želiranja miofibrilarnih proteina tijekom zamrzavanja i skladištenja u smrznutom stanju mesa i ribe, najčešće se dodaju različiti krioprotektori. Krioprotektori povećavaju maseni udio vezane (nesmrzljive) vode koja pri komercijalnim temperaturama zamrzavanja služi kao mehanička barijera i sprječava koagulaciju funkcionalnih proteina . Krioprotektorsko djelovanje pripisuje se funkcionalnim hidroksilnim i karboksilnim grupama, sposobnim za stvaranje vodikovih mostova s dipolnim molekulama vode i s disociranim polarnim grupama aminokiselinskih ostataka, čime se sprečava proces dehidracije proteina intermolekularne reakcije "oslobođenih" funkcionalnih skupina i stvaranje nepoželjnih sekundarnih produkata (koagulacija). Osim toga, usporena je ili potpuno obustavljena migracija vode iz okoline proteinskih molekula. Najznačajnije krioprotektorsko djelovanje pokazuju ugljikohidrati (monosaharidi, disaharidi, šećerni alkoholi te polisaharidi, nukleotidi i kvaterni amini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jaković, Marina
Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jaković, M. (2018) 'Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakovi\'{c}, Marina}, year = {2018}, pages = {26}, keywords = {krioprotektori, zamrzavanje, miofibrilarni proteini, meso}, title = {Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa}, keyword = {krioprotektori, zamrzavanje, miofibrilarni proteini, meso}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakovi\'{c}, Marina}, year = {2018}, pages = {26}, keywords = {cryoprotection, freezing, myofibrillar proteins, meat}, title = {Cryoprotection of myofibrillar meat proteins}, keyword = {cryoprotection, freezing, myofibrillar proteins, meat}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font