Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 970989

Kontrola okratoksina A u sušenom voću


Kecerin, Robert; Petrović, Marinko; Prskalo, Ivana; Jagić, Vedran; Lasić, Dario
Kontrola okratoksina A u sušenom voću // Journal of Applied Health Sciences, 4 (2018), 2; 233-247 doi:10.24141/1/4/2/9 (međunarodna recenzija, članak, ostalo)


CROSBI ID: 970989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola okratoksina A u sušenom voću
(Control of ochratoxin A in dried fruit)

Autori
Kecerin, Robert ; Petrović, Marinko ; Prskalo, Ivana ; Jagić, Vedran ; Lasić, Dario

Izvornik
Journal of Applied Health Sciences (1849-8361) 4 (2018), 2; 233-247

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
mikotoksini, okratoksin A, sušeno voće, HPLC
(mycotoxins, ochratoxin A, dried fruit, HPLC)

Sažetak
Okratoksini su podgrupa mikotoksina koje stvaraju plijesni iz roda Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Najpoznatiji je i najtoksičniji okratoksin A, manje je toksičan okratoksin B, a okratoksin C dobiven je samo u laboratorijskim uvjetima. Na pokusnim životinjama dokazan je nefrotoksičan, karcinogen, teratogen te imunosupresivan učinak okratoksina A, a novija istraživanja dokazuju da ima i štetan učinak na reproduktivno zdravlje ljudi. Najčešće se stvara na usjevima nakon žetve ako govorimo o žitaricama, ali predstavlja znatan zdravstveni te gospodarski problem i u proizvodnji, preradi, skladištenju i distribuciji drugih kultura kao što su začini, kava, mahunarke, orašasti plodovi, vino, pivo, sušeno voće i sl. S obzirom na to da sadrži niz vrijednih hranjivih tvari (polifenoli, vlakna, vitamini, minerali, šećeri i sl.), sušeno se voće proizvodi diljem svijeta pa u mnogim zemljama čini znatan udio u poljoprivrednoj proizvodnji i gospodarstvu općenito. Pojava plijesni, a posljedično i okratoksina A predstavlja najveći problem u uzgouzgoju, proizvodnji i distribuciji ovakve vrste hrane. Valja imati na umu da zaštita proizvoda od pojave plijesni i stvaranja mikotoksina započinje već na samoj plantaži i potrebno ju je kontinuirano provoditi kroz različite proizvodne i manipulativne faze (prilikom dozrijevanja ploda, pri berbi, kod sušenja, transportiranja, skladištenja itd.). Udio mikotoksina u sušenom voću, kao i u ostaloj hrani koja se stavlja na tržište, određuje se osjetljivim analitičkim metodama, ponajprije testom ELISA, koji je orijentacijska metoda, te HPLC-om i LC-MS/MS-om, koji su potvrdne metode. Vjerodostojnost analitičke metode usko je povezana s uzimanjem uzorka na ispravan način, kao i njegovom dobrom homogenizacijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dario Lasić (autor)

Avatar Url Marinko Petrović (autor)

Avatar Url Ivana Prskalo (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Kecerin, Robert; Petrović, Marinko; Prskalo, Ivana; Jagić, Vedran; Lasić, Dario
Kontrola okratoksina A u sušenom voću // Journal of Applied Health Sciences, 4 (2018), 2; 233-247 doi:10.24141/1/4/2/9 (međunarodna recenzija, članak, ostalo)
Kecerin, R., Petrović, M., Prskalo, I., Jagić, V. & Lasić, D. (2018) Kontrola okratoksina A u sušenom voću. Journal of Applied Health Sciences, 4 (2), 233-247 doi:10.24141/1/4/2/9.
@article{article, author = {Kecerin, Robert and Petrovi\'{c}, Marinko and Prskalo, Ivana and Jagi\'{c}, Vedran and Lasi\'{c}, Dario}, year = {2018}, pages = {233-247}, DOI = {10.24141/1/4/2/9}, keywords = {mikotoksini, okratoksin A, su\v{s}eno vo\'{c}e, HPLC}, journal = {Journal of Applied Health Sciences}, doi = {10.24141/1/4/2/9}, volume = {4}, number = {2}, issn = {1849-8361}, title = {Kontrola okratoksina A u su\v{s}enom vo\'{c}u}, keyword = {mikotoksini, okratoksin A, su\v{s}eno vo\'{c}e, HPLC} }
@article{article, author = {Kecerin, Robert and Petrovi\'{c}, Marinko and Prskalo, Ivana and Jagi\'{c}, Vedran and Lasi\'{c}, Dario}, year = {2018}, pages = {233-247}, DOI = {10.24141/1/4/2/9}, keywords = {mycotoxins, ochratoxin A, dried fruit, HPLC}, journal = {Journal of Applied Health Sciences}, doi = {10.24141/1/4/2/9}, volume = {4}, number = {2}, issn = {1849-8361}, title = {Control of ochratoxin A in dried fruit}, keyword = {mycotoxins, ochratoxin A, dried fruit, HPLC} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font