Pregled bibliografske jedinice broj: 970919
Nusproizvodi prehrambeno-prerađivačkih industrija biljnog podrijetla u hranidbi ovaca
Nusproizvodi prehrambeno-prerađivačkih industrija biljnog podrijetla u hranidbi ovaca // Zbornik radova 20. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u RH / Sinković, Tatjana (ur.).
Križevci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2018. str. 68-80 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 970919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi prehrambeno-prerađivačkih industrija biljnog podrijetla u hranidbi ovaca
(By-products of food-processing industries of plant origin in sheep feeding)
Autori
Antunović, Zvonko ; Klir, Željka ; Novoselec, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 20. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u RH
/ Sinković, Tatjana - Križevci : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2018, 68-80
Skup
20. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Rab, Hrvatska, 24.10.2018. - 25.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Nusproizvodi mlinsko-pekarske industrije ; Nusproizvodi industrije ulja ; Nusproizvodi industrije šećera ; Nusproizvodi industrije alkohola ; Nusproizvodi industrije škroba
(by-products of mill-bakery industries ; by-products of oil industries ; by-products of sugar industries ; by-products of alcohol industries ; by-products of starch industries)
Sažetak
U hranidbi ovaca se mogu uspješno koristiti različiti nusproizvodi prehrambeno-prerađivačkih industrija biljnoga podrijetla, i to najviše sačme i pogače nastale pri proizvodnji ulja (sojina, suncokretova i uljane repice), posije žitarica u mlinskoj industriji te repinih rezanaca i melase u industriji šećera. Uporabom navedenih sačmi i pogača u hranidbi ovaca osiguravamo kvalitetnu bjelančevinastu komponentu obroka, dok uporabom posija i melase popravljamo energetsku vrijednost obroka. Njihova uporaba je često ograničena zbog slabije dostupnosti na tržištu te ovisna o sezoni uzgoja osnovnih krmiva koja se koriste za preradu, što je osobito izraženo za nusproizvode industrije šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek